Kavárna POTMĚ s nevidomými kavárníky vyrazila na tour republikou

19. květen 2017

Mobilní Kavárna POTMĚ, ve které obsluhují nevidomí kavárníci na palubě zatemněného autobusu, zaparkovala na náměstí Míru v Praze. Jednu z prvních káv si vychutnal Petr Vondráček. Kavárna se zdrží v Praze do 17. května a pak se vydá na cestu po regionech.

„Kavárna POTMĚ putuje po Česku již šestým rokem, za tu dobu nevidomí kavárníci obsloužili přes dvacet tisíc hostů. Připojte se k nim také a navštivte na chvíli svět absolutní tmy. Přispějete tím Světlušce a podpoříte lidi s těžkým zrakovým handicapem na cestě k samostatnému životu plnému pestrých aktivit, říká Přemysl Filip, ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu, který projekt Kavárny POTMĚ pořádá.

Za nevšední zážitek a nápoj zaplatíte v Kavárně POTMĚ 140 Kč. V ceně je zahrnut i hrneček se světluščím logem a magnet se světluščím motivem na památku. Na každém stole v Kavárně POTMĚ jsou také pastelky a papír, a tak si mohou malí i velcí návštěvníci něco namalovat. Jak se jim to povedlo, zjistí až zpátky na světle před autobusem, kde čeká na vyzkoušení zvukové a hmatové pexeso, labyrint pro chůzi s bílou holí, nebo člověče nezlob se v úpravě pro nevidomé.

Kavárna POTMĚ stojí na náměstí Míru v Praze až do 17. května. Otevírací doba je v úterý od 10.00 do 20.00 a ve středu od 10.00 do 19.00. Výtěžek z projektu putuje na sbírkový projekt Světluška. Z něj bylo jen za rok 2016 rozděleno více než 17 milionů korun na pomoc lidem s těžkým zrakovým postižením.

Kavárnu POTMĚ na cestě letos můžete potkat:

15.–17.5. PRAHA / náměstí Míru
26.–28.5. ZLÍN / náměstí Míru
28.–29.6. HRADEC KRÁLOVÉ / Velké náměstí
30.6. PARDUBICE / Masarykovo náměstí
4.–5.7. JIHLAVA / Masarykovo náměstí
16.–17.8. PLZEŇ / náměstí Republiky
19.–20.8. OSEK / ul. Obránců míru
23.–25.8. BRNO / náměstí Svobody
15.–17.9. JIČÍN / Valdštejnovo náměstí
22.–24.9. OSTRAVA / před OC Nová Karolina

Světluška zve na černočernou kávu také do Kavárny POTMĚ, která vyroste od 5. do 22. června v Praze na náměstí Republiky.

Sledujte cestu kavárny na webu www.svetluska.net a facebooku Světlušky.


Kontakt:
Barbora Mocová
PR manažerka Světluška | Nadační fond Českého rozhlasu
mobil: 731 114 838 | tel.: 221 551 219
barbora.mocova@rozhlas.cz | www.svetluska.net


Poděkování partnerům:
Kavárna POTMĚ na cestě je umístěna v kloubovém nízkopodlažním autobusu - model SOR NB 18, který Světlušce darovala společnost ARRIVA. Projekt interiérové přestavby vypracovalo architektonické studio pha a realizovala ji firma Bomita. Tým Kavárny POTMĚ cestuje pohodlně v tranzitu ČSOB Leasing. Suroviny poskytla a nové profesionální kávovary zapůjčila Kavárně POTMĚ společnost LE PATIO INTERNATIONAL, distributor značky ILLY. Osvěžující nápoje dodaly společnosti Coca Cola, Fontana a Bernard. Tiskoviny vytiskly společnosti SVS, COPY GENERAL a FELCO PRAHA. Návštěvníci se mohou těšit na hrnky od Českého porcelánu. Na pohonné hmoty přispěla společnost ČEPRO. Všechny služby a produkty poskytli partneři Světlušce zdarma či za symbolické částky.
Poděkování patří ČSOB, generálnímu partnerovi Světlušky a společnosti HERBADENT, hlavnímu partnerovi Světlušky. Velký dík náleží Českému rozhlasu, který nadační fond před 16 lety založil a je jeho velkou podporou. Světluška děkuje za mediální partnerství České televizi a Městské části Praha 2 za poskytnutí záboru. Záštitu nad první zastávkou kavárny v roce 2017 převzala starostka Jana Černochová.

autor: Barbora Mocová
Spustit audio