Otevřete oči, odjíždím – poslední zastávka Kavárny POTMĚ

20. září 2017

Světluščí autobusová Kavárna POTMĚ, ve které vás v absolutní tmě obslouží nevidomí kavárníci, letos naposledy otevře vstup do světa zvuků, chutí a vůní. Kavárna POTMĚ zaparkuje 22.–24. září u OC Forum Nová Karolina. Svou návštěvou přispějete do sbírky Světluška na pomoc nevidomým.

„Nenechte si ujet příležitost zažít každodenní realitu prostřednictvím ostatních smyslů. Tmou vás přitom bezpečně provedou nevidomí kavárníci. Navíc můžete návštěvu kavárny spojit i s prohlídkou výstavy foto portrétů nevidomých, které vyfotil pro Světlušku Robert Vano, a která je umístěna v přilehlém obchodním centru, říká Přemysl Filip, ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu, který za projektem Kavárna POTMĚ stojí.

Vstupné do Kavárny POTMĚ stojí 140 Kč, v ceně je zahrnut jeden nápoj, hrneček s logem Světlušky a světluščí magnet na památku. Výtěžek z projektu putuje do sbírky Světluška, aby pomáhal vést lidem s těžkým zrakovým postižením maximálně samostatný život plný pestrých aktivit.

Probuďte všechny smysly
Na každém kavárenském stole jsou pastelky a papír. Návštěvníci si mohou zkusit něco potmě namalovat. O svých výtvarných dovednostech se přesvědčí ale až po návratu na světlo. Před světluščím autobusem čeká na vyzkoušení také zvukové a hmatové pexeso, labyrint pro chůzi s bílou holí, nebo člověče nezlob se v úpravě pro nevidomé.

Kavárna POTMĚ v Ostravě
Autobusová Kavárna POTMĚ parkuje u OC Nová Karolina 22.–24. září. Otevírací doba je od 10.00 – 20.00 hodin, s přestávkou mezi 13.00 – 13.30. V neděli se kavárna s Ostravou rozloučí už v 16.00 hodin. Podrobnosti o projektu Kavárna POTMĚ na www.svetluska.net.


Kontakt: Barbora Mocová
PR manažerka Světluška | Nadační fond Českého rozhlasu
mobil: 731 114 838 | tel.: 221 551 219
barbora.mocova@rozhlas.cz | www.svetluska.net


Poděkování partnerům

Poděkování patří ČSOB, generálnímu partnerovi Světlušky a společnosti HERBADENT, hlavnímu partnerovi Světlušky. Velký dík náleží Českému rozhlasu, který nadační fond před 16 lety založil a je jeho velkou podporou. Světluška děkuje za mediální partnerství České televizi.

Kavárna POTMĚ na cestě je umístěna v kloubovém nízkopodlažním autobusu - model SOR NB 18, který Světlušce darovala společnost ARRIVA. Projekt interiérové přestavby vypracovalo architektonické studio pha a realizovala ji firma Bomita. Tým Kavárny POTMĚ cestuje pohodlně v tranzitu ČSOB Leasing. Suroviny poskytla a nové profesionální kávovary zapůjčila Kavárně POTMĚ společnost LE PATIO INTERNATIONAL, distributor značky ILLY. Osvěžující nápoje dodaly společnosti Coca Cola, Fontana a Bernard. Tiskoviny vytiskly společnosti SVS, COPY GENERAL a FELCO PRAHA. Návštěvníci se mohou těšit na hrnky od ČESKÉHO PORCELÁNU. Na pohonné hmoty přispěla společnost ČEPRO. Všechny služby a produkty poskytli partneři Světlušce zdarma či za symbolické částky. Světluška děkuje OC Forum Nová Karolina za uspořádání výstavy fotoportrétů nevidomých Robert Vano pro Světlušku.

autor: Barbora Mocová
Spustit audio