Světluška zazáří na Andělu v doprovodu hvězd

1. září 2014

Celonárodní sbírku Světluška na pomoc nevidomým a těžce zrakově handicapovaným podpoří 3. a 4. září v Praze na Andělu více než tucet známých osobností. Mimo oblíbených tykadel a náramků budou ve stánku u Světlušky k dostání nově i speciální LED žárovky nebo módní manžetové knoflíčky. Tradiční sbírku organizuje Nadační fond Českého rozhlasu.

Prodávat sbírkové světluščí předměty přijdou spolu s nevidomými například herečky Světlana Nálepková, Dana Morávková, Andrea Kerestešová, Klára Melíšková a Jana Stryková, herci Pavel Nový, Jiří Mádl a Matyáš Valenta, beachvolejbalistky Kristýna Kolocová a Markéta Sluková, reprezentant v běhu na lyžích Martin Koukal, kouzelník Richard Nedvěd a další. Do prodejní akce se zapojí již poněkolikáté také moderátorka Lucie Výborná: „Za roky, kdy spolu s dcerou Světlušce pomáháme, už máme osvědčenou taktiku,“ prozradila Lucie Výborná. „Budu se těšit na výkony dárců a hlavně jejich platebních karet,“ doplňuje ji Robert Záruba, který spoléhá na výběr větších částek pomocí platebního terminálu. Ten bude ve světluščím stánku dárcům k dispozici po oba dny od 8.00 do 19.00 hodin.

Světluščí kolekce sbírkových předmětů se letos rozrostla o speciální úspornou žárovku. „LED žárovka je nejen novinkou v nabídce, ale zároveň i symbolem světla, které mohou dárci přinést do světa nevidomých,“ říká Přemysl Filip, ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu, a dodává: „Pro elegány máme připravené kovové manžetové knoflíčky se Světluškou, kterými zasvítí na každé společenské události.“

Chyťte si Světlušku

Prodej sbírkových předmětů známými osobnostmi odstartuje hlavní sbírkový týden “V září Světlušky září“, který se uskuteční od 8. – 12. září. Více než 7000 dobrovolníků, především z řad studentů, si navleče krovky a tykadla a vydají se s lucerničkami do ulic více než 300 českých a moravských měst. Kdo si nestihne chytit Světlušku v ulicích, může ji podpořit po celý rok například odesláním „déemesky“. Dárcovskou sms pro Světlušku posílejte ve tvaru DMS SVETLUSKA na telefonní číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč, Světluška obdrží 28,50 Kč. Můžete přispívat také pravidelně jednou měsíčně po dobu jednoho roku. Stačí odeslat SMS ve tvaru DMS ROK SVETLUSKA na číslo 87 777 a každý měsíc Vám bude automaticky odečtena částka 30 Kč. Více na www.darcovskasms.cz. Po celý rok je možné přispět také na známé sbírkové konto „deset devítek“ 99999 99999/0100.

Komu svítí Světluška

V minulém roce vybraly Světlušky do lucerniček celkem 5 006 385 Kč. Výtěžek z charitativní sbírky Světluška dostávají jednotlivci i neziskové organizace, které pomáhají těžce zrakově postiženým vést samostatný život. Světluška přispívá na výcvik vodících psů, nákup speciálních pomůcek nebo asistenty, kteří umožňují nevidomým dětem chodit do běžných škol a seniorům netrávit stáří v ústavech.


Světluška děkuje svým partnerům, bez nichž by se nemohla sbírka uskutečnit:

Poděkování patří ČSOB, generálnímu partnerovi Světlušky, hlavním partnerům společnostem HERBADENT a finanční skupině AXA, a dále Nadaci Vodafone Česká republika, která se stala partnerem pro technologie. Velký dík náleží Českému rozhlasu, který nadační fond před 14 lety založil a je jeho velkou oporou. Sbírka by se ani v tomto roce nemohla uskutečnit bez pomoci firem, které poskytují Světlušce zdarma nebo za symbolické částky své služby či produkty. Společnost Model Obaly již jedenáctým rokem vyrábí originální kostýmy – papírová křídla a lucerničky, podle kterých se poznají světluščí dobrovolníci. Společnost DPD jedenáctým rokem distribuuje několik tun sbírkových předmětů do škol v celé ČR, společnost G4S má zase na starosti bezpečný svoz pokladniček a počítání výtěžku. Poděkování dále patří společnosti SVS, která pro Světlušku zdarma zajistila veškeré tiskové materiály, a dalším partnerům, bez jejichž pomoci by se Světluška při organizaci sbírky neobešla: Activa, Alex Fox, Antonín Hrad, Boss Timer, Copy General, Eltodo, Visualway.cz, Felco Praha, Grantis, Juta, Magistrát hlavního města Prahy, Pebal, Ray Film, Ters, Van Gillern a ZDM. Děkujeme!

autor: Barbora Mocová
Spustit audio