Sbírka na pomoc nevidomým odstartuje už 10. září 2018

5. červen 2018

Dvojice dobrovolníků s nasazenými tykadly a zapečetěnou pokladnou ve tvaru lucerny rozsvítí od 10.–14. září 2018 města a obce po celé republice. Peníze z prodeje propagačních předmětů půjdou jako každý rok na pomoc nevidomým dětem a dospělým.

Nadační fond Českého rozhlasu připravuje další, v pořadí již 16. ročník celorepublikových sbírkových dní Světlušky. Celonárodní sbírka je součástí dlouhodobého projektu Světluška, jehož cílem je pomáhat dětem a dospělým s těžkým zrakovým postižením.
SBÍRKOVÉ DNY SVĚTLUŠKY se budou konat ve dnech 10. 09. – 14. 09. 2018. Se sbírku každoročně pomáhají školy i školky.
Pomozte nám uspořádat sbírku ve Vašem městě a rozsvítit jeho ulice!
Dobrovolníci z řad škol i jednotlivců se mohou hlásit na emailu: karin.kovarikova@rozhlas.cz

V minulém roce se dobrovolníkům z řad studentů podařilo během sbírkových dní nasbírat do lucerniček více než 5,2 mil. Kč. Společně s výtěžky z dalších akcí – Noční běhy pro Světlušku, Kavárna POTMĚ, benefiční koncert Světlo pro Světlušku a finančními dary se na sbírkové konto v roce 2017 podařilo shromáždit 19,5 mil. Kč. Tyto prostředky byly v rámci grantového řízení rozděleny na přímou pomoc nevidomým – jednotlivcům a neziskovým organizacím, které prostřednictvím svých programům nevidomým pomáhají.

Mapa dobrovolnických Světlušek a institucí spojených se sbírkou je umístěna na webu www.svitis.cz, kde jsou zveřejněné i některé příběhy lidí s těžkým zrakovým handicapem, kterým již Světluška pomáhá. Možnost přispět online a rozsvítit světýlko na mapě mohou lidé nejen prostřednictvím webu, ale i skrz mobilní aplikaci Světluška, která je ke stažení zdarma. Projekt můžete podpořit po celý rok také odesláním jednorázové dárcovské SMS ve tvaru DMS SVETLUSKA 30 na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 30 Kč. Dárci mohou také přispět přímo na sbírkové konto Světlušky „deset devítek“ 99999 99999/0100.

Světluška děkuje svým partnerům, bez nichž by se nemohla sbírka uskutečnit:

Poděkování patří generálnímu partnerovi Světlušky ČSOB a společnosti HERBADENT, která je hlavním partnerem Světlušky. Velký dík náleží Českému rozhlasu, který nadační fond před 17 lety založil a je jeho velkou oporou.

Sbírku Světluška velmi podpořila Česká televize odvysíláním charitativní spotové kampaně. Spoty mohou vidět i diváci v síti multikin Cinema City. K celorepublikové sbírce dobrovolníky i dárce svolává světluška za úplňku z fotografie Radima Schreibera.

Sbírkové dny by se nemohly uskutečnit bez pomoci firem, které poskytují Světlušce zdarma nebo za symbolické částky své služby či produkty. Společnost Model Obaly vyrábí lucerničky pro dobrovolníky. Společnost DPD patnáctým rokem distribuuje několik tun sbírkových předmětů do škol v celé ČR, o světluščí tykadla a náramky se po celý rok stará také partner pro logistiku a skladování Dachser Czech Republic. Společnost G4S má zase na starosti bezpečný svoz pokladniček a počítání výtěžku.

Internetové stránky www.svitis.cz spolu s mobilní aplikací Světluška pro dárce vytvořily pro Světlušku agentury Bistro a Mobile internet ze skupiny tAdy. Dary do soutěže pro dobrovolníky věnoval Fujifilm. Světluščí náramek a button nakoupíte také na eshopu Košík.cz.

Poděkování patří též společnostem SVS a Durabo, které pro Světlušku zdarma zajistily tiskové materiály a dalším partnerům, bez jejichž pomoci by se Světluška při organizaci sbírky neobešla: Activa, Alex Fox, Boss Timer, Copy General, Dopravní podnik hl. města Prahy, Eltodo, Felco Praha, Grantis, Magistrát hlavního města Prahy, Pebal, Ray Film, Ters, Van Gillern, Visualway, ZDM, a Asociace turistických oddílů mládeže (Asociace TOM). Děkujeme!

autor: Barbora Mocová
Spustit audio