Tajemství dlouhověkosti bez nemocí? Meruňky
Obyvatelé severního Pákistánu kolem pohoří Karákóram se dožívají vysokého věku. O jejich dlouhověkosti putovaly do Evropy zprávy již ve 30. letech od Roberta McCarrisona, který pozoroval, jak se tito lidé v téměř dokonalém zdraví dožívali i více než 135 let, netrpěli rakovinou, neměli známky diabetu, obezity ani srdečních chorob. Čím to? Kromě jiného jedí hodně meruněk a meruňkových jader.
Meruňky se pěstují už více než tři tisíce let. Latinský název druhu napovídá, že pocházejí z Arménie, ale ve skutečnosti pocházejí spíše z oblasti mezi severovýchodní Čínou a Ruskem. Odtud se dostaly do Arménie a z ní dále na západ do Evropy.
Ve střední Evropě jsou známy asi až od 14. století. Dodnes zde často čelí náporům jarních mrazíků, které poškozují úrodu. Pokud zůstaneme odkázaní na dovozové plody, je potřeba meruňky řádně a několikrát studenou i horkou vodou oplachovat, čímž alespoň částečně snížíme nánosy pesticidů. Ty by oslabovaly jinak veskrze pozitivní vliv meruněk na detoxikaci jater.
Čtěte také
Meruňky jsou jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitaminu A a beta-karotenu. Hrst meruněk poskytuje sto procent denní doporučené dávky beta-karotenu. Jsou také bohaté na draslík, vitamin C a vlákninu.
Už před mnoha lety se o semenech meruněk mluvilo jako o účinném léku proti rakovině. Proti této nemoci však působí i pouhé pojídání plodů bez jader. Například americká společnost pro výzkum rakoviny uvádí, že konzumace meruněk a dalších potravin bohatých na karoteny může snížit riziko vzniku rakoviny hrtanu, jícnu a plic.
Sušené meruňky nejlépe nesířené
Meruňky mají vysoký obsah vitaminu A, což je účinný antioxidant v boji proti poškozením očních tkání. Vědci sledovali více než 50 tisíc žen, u těch s nejvyšším příjmem vitaminu A se riziko vzniku šedého zákalu snížilo o téměř čtyřicet procent. Meruňky také snižují riziko srdečního infarktu a působí pozitivně na sliznici plic silných kuřáků.
Tyto krásné oranžové plody jsou ideálním ovocem pro bledé, chudokrevné osoby. Obsahují mnoho niacinu (pro nervy, proti napětí a podrážděnosti), kyselinu pantotenovou (pro vitalitu, odbourávání tuků, zdravé vlasy) a v neposlední řadě, a to zvláště u sušených plodů, značné množství organicky vázaného železa. Jsou tak velmi silným podpůrným prostředkem pro tvorbu krve.
Sušené plody meruňky patří k nejlepším zdrojům železa, a tím i zvyšují hladinu hemoglobinu. Sušení zároveň zvyšuje podíl draslíku a beta-karotenu. Je ale také zdrojem koncentrované energie, proto jejich množství ke svačině nepřehánějte, pokud ovšem nejste na náročné cyklistické túře.
Sušené plody kupujte nejlépe nesířené, tedy přirozeně zhnědlé. Pro maximální efekt dbejte na to, aby byly sušené čerstvě, kdy obsahují dostatek vitaminu C. Sušené meruňky propůjčí dušeným pokrmům z kuřete či zeleniny nádech Středního východu.
Marocký zeleninový tažín s meruňkami
Suroviny:
1 pokrájená cibule
2 jemně pokrájené stroužky česneku
1 mrkev nakrájená na proužky
1 červená paprika nakrájená na proužky
2 střední sladké brambory pokrájené na středně velké kousky
1 cuketa nakrájená na kolečka
2-3 šálky vody
1 lžička kurkumy
3 lžičky skořice
1 lžička kari
1 lžička kmínu
1 hrst rozinek
1 hrst pokrájených sušených meruněk
čerstvý koriandr
Použijte velkou pánev a zahřejte ji na středně vysokou teplotu. Přidejte trochu vody do pánve nebo použijte půl až jednu lžíci kokosového oleje. Přidejte cibuli a vařte doměkka asi 5 minut. Přidejte česnek, mrkev, papriku, 1 šálek vody, kurkumu, skořici, kari a kmín. Zamíchejte a vařte.
Přidejte cuketu, sladký brambor, rozinky, meruňky a hrst čerstvého koriandru a více vody (mělo by jí být dost na to, aby to umožnilo všem ingrediencím se vařit, ale ne příliš, jinak se pokrm změní na dušený). Pokračujte ve vaření doměkka na středně vysoké teplotě 40-50 minut. Podávejte s dalším čerstvě krájeným koriandrem.
Meruňkový kečup podle Zdeňka Pohlreicha
Suroviny:
sušené meruňky
žlutá paprika
100 mililitrů vody
1 cibule
2 stroužky česneku
jablečný ocet
kokosový cukr
hořčičné semínko
sůl
Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. V hrnci ohřejte olivový olej a orestujte na něm cibuli a česnek. Pak přidejte sušené meruňky, které jste nechali namočené ve vodě. Ochuťte hořčičným semínkem, jablečným octem a nakrájenou grilovanou paprikou bez slupky.
Osolte, podlijte vodou, zakryjte pokličkou a nechte 20-25 minut povařit. Nakonec podle potřeby dochuťte menším množstvím kokosového cukru, pokud je to potřeba.
Související
-
Osm jahod dodá víc vitaminu C než pomeranč, navíc ochraňují před řadou typů rakoviny
Vynikající letní ovoce je dárcem životní síly a energie. Již ve středověku se jahody používaly k lékařským účelům. Staří Římané věřili, že pomáhají při různých obtížích.
-
Broskve potlačí vnitřní neklid a nervozitu, navíc omladí pleť a pomohou při hubnutí
Až vás přepadne splín a budete zoufat nad těžkostmi světa, sáhněte po broskvích. Spolehlivě vás vysvobodí. Obsahují totiž látky, které pozitivně působí na duševní pohodu.
-
Banány pomáhají střevům, jsou vhodné při dietě i pro diabetiky. Využijte je na zdravé dezerty
Lidé banány prostě milují. Jíme je, když máme hlad a do oběda či večeře je daleko, když máme chuť na něco sladkého, když jsme vyčerpaní, když jdeme sportovat.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.