Tanec života a smrti – Zbyněk Černík hovoří o Strindbergově Slečně Julii

V rámci Severského roku uvádíme na Vltavě cyklus Tanec života a smrti – divadlo Augusta Strindberga, ve kterém skandinavista a překladatel Zbyněk Černík postupně představuje dramatickou tvorbu velkého švédského spisovatele. Třetí díl věnoval Slečně Julii, autorově nejslavnější a patrně nejuváděnější hře, jíž zároveň vrcholí Strindbergovo naturalistické období na konci osmdesátých let 19. století.

Jak Strindberg několikrát při různých příležitostech poznamenal, největší inspiraci pro svou dramatickou tvorbu nacházel ve vlastním nitru, a v postavách a příbězích svého bezprostředního okolí. Z těchto pramenů se napájí i Strindbergova nejhranější a neznámější hra Slečna Julie, kterou napsal v roce 1888 na dánském venkově. Odráží se v ní nejen zážitky z pobytu Strindbergových na zámečku Skovlyst u baronky de Frankenauové, kde se spisovatel zapomněl s šestnáctiletou dcerou barončina správce. V nesmiřitelném souboji pohlaví nacházíme i ozvuky hluboké krize, do které dospělo Strindbergovo první manželství se Siri von Essen.

Soutěžní otázka ke 3. díluVe Strindbergově Slečně Julii, která se odehrává ve zvláštní atmosféře svatojánské noci, se spolu zapletou aristokratka Julie a sluha Jean. Jean navrhuje, aby před hrozícím skandálem utekli do Švýcarska. A my se vás ptáme, kam konkrétně má Jean namířeno a jaké jsou jeho plány? Psát nám můžete do středy 22. února na adresu strindberg@rozhlas.cz. Autora nejpřesnější a nejpodrobnější odpovědi odměníme dvousvazkovým vydáním Strindbergových her.

Vedle autorského slova Zbyňka Černíka v pořadu uslyšíte úryvek z rozhlasové inscenace Slečny Julie, kterou v roce 2004 natočila Lída Engelová s Lenkou Vlasákovou (Slečna Julie), Ivanem Trojanem (Jean) a Tatianou Vilhelmovou (Kristina).

Po odvysílání najdete jednotlivé díly k poslechu po dobu 14 dnů na stránce Hry a literatura ve streamu.

Spustit audio