5. července  2012 v 09:00  rubrika: Kvízy

Kvíz o Cyrilu a Metodějovi

Věnceslav Černý: Příchod věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Moravu - Foto:  Očima oslíka

Věnceslav Černý: Příchod věrozvěstů Cyrila a Metoděje na MoravuFoto:  Očima oslíka

5. 7. slavíme Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Proklepni své znalosti o těchto svatých v teenwebáckém kvízu.

1) Čím jsou Cyril a Metoděj významní pro naše dějiny?
a) přinesli na Velkou Moravu vzdělanost – hlaholici a staroslověnštinu
b) přinesli na Velkou Moravu dobrou náladu a tanec zvaný vískavice
c) přinesli na Velkou Moravu nový zvířecí druh – slepici skákavici 

2) Ve kterém roce přišli Cyril a Metoděj na Velkou Moravu?
a) 763
b) 836
c) 863 

3) Odkud na naše území bratři Cyril a Metoděj přišli?
a) ze Soběslavi
b) ze Soluně
c) ze Sýrie 

Cyril a Metoděj - Foto: Stanislav Miler

Cyril a MetodějFoto: Stanislav Miler

4) Který z bratrů byl mladší?
a) Cyril
b) Metoděj
c) ani jeden, byli stejně staří 

5) Jak se původně jmenoval Cyril?
a) Kristián
b) Konstantin
c) Kryšpín 

6) Co je to hlaholice?
a) písmo
b) píseň, u které se hodně nahlas křičí
c) nic, jen smyšlené slovo 

7) Který kníže pozval bratry Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu?
a) Rostislav
b) Vladislav
c) Stanislav 

Svatí Cyril a Metoděj. Obraz polského malíře Jana Matejky (uživatel Baciyelmo) - Foto: Wikipedia, public domain - volné dílo

Svatí Cyril a Metoděj. Obraz polského malíře Jana Matejky (uživatel Baciyelmo)Foto: Wikipedia, public domain - volné dílo

8) Co dělali Cyril a Metoděj na Velké Moravě?
a) převzali vládu nad Velkomoravskou říší
b) kázali a vyučovali ve staroslověnštině
c) odpočívali a rozjímali, jinak nic 

9) Který z bratrů se stal moravsko-panonským arcibiskupem?
a) Metoděj
b) Cyril
c) ani jeden z nich 

10) Kdo se ukrýval v pravoslavném chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze za 2. světové války?
a) Karel Svoboda a Karel Čurda, kteří provedli atentát na Reinharda Heydricha
b) Jozef Gabčík, Jan Kubiš, kteří provedli atentát na Reinharda Heydricha
c) nikdo 

Správné odpovědi:
1) a, 2) c, 3) b, 4) a, 5) b, 6) a, 7) a, 8) b, 9) a, 10) b)

Za každou správnou odpověď si započítej bod.  

__________________________________________________________________________
Vyhodnocení.

8 - 10 bodů

Výborně, jsi v obraze, víš o sv. Cyrilu a Metodějovi hodně věcí!

5 – 7 bodů

O Cyrilu a Metodějovi už jsi určitě někdy slyšel/a, ještě ale nevíš vše.

0 – 4 body

Cyril a Metoděj nepatří mezi historické postavy, o kterých bys toho hodně věděl/a. Zaber. 

Autor:  Tereza Jelenová
Pořad: Vlastní příspěvek  |  Stanice: Nová Média
 
 

Nové články v rubrice

  • 16. července  2012 v 10:54       rubrika: Kvízy

    Kvíz: Co víš o světě modelingu?

    Vyzkoušej si náš kvíz! Dozvíš se, jestli se orientuješ ve světě modelingu!

     
  • 15. června  2012 v 13:52       rubrika: Kvízy

    Cyklokvíz

    Jezdíš rád/a na kole? Jsi cyklomaniak? Zkus si, co víš o cyklistice a o jízdě na kole, v našem kvízu!

     
  • 11. května  2012 v 16:42       rubrika: Kvízy

    Kvíz: Znáš Staré pověsti české?

    Přemysl a Libuše, Oldřich a Božena... Četl/a jsi pozorně Staré pověsti české? Vyzkoušej si, co si z nich pamatuješ.

     

Anketa

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2020 Český rozhlas