6. ledna  2012 v 15:27  rubrika: Kvízy

Lednový kvíz

Lednová krajina - Foto: Adriana Krobová

Lednová krajinaFoto: Adriana Krobová

Máš rád/a měsíc leden? Vyzkoušej si kvíz, který otestuje tvoje znalosti všeho možného, co se ledna týká.

1) Kolik dní má měsíc leden?
a) 29
b) 30
c) 31 

2) Od jakého slova je odvozen český název měsíce ledna?
a) lid
b) led
c) lít

3) Jak se dříve říkalo měsíci lednu ve východní Evropě?
a) měsíc medvěda
b) měsíc lišky
c) měsíc vlka 

Všechna znamení zvěrokruhu pěkně pohromadě - Foto: Fotobanka stock.xchng

Všechna znamení zvěrokruhu pěkně pohromaděFoto: Fotobanka stock.xchng

4) Která dvě znamení zvěrokruhu spadají podle astrologie do měsíce ledna?
a) vodnář a ryby
b) býk a vodnář
c) kozoroh a vodnář

5) Která pranostika o lednu neexistuje:
a) Leden jasný, roček krásný.
b) V lednu máj, v máji ráj.
c) Když roste tráva v lednu, roste špatně v červnu.

6) Jak se řekne anglicky leden?
a) January
b) June
c) Jaguar

7) Jak se jmenuje americká filmová komedie z roku 1989, která obsahuje v názvu měsíc leden?
a) Lednový muž
b) Lednové dny
c) Leden je tady 

Tři králové mohou být i děvčata - Foto: Miroslav Zimmer

Tři králové mohou být i děvčataFoto: Miroslav Zimmer

8) Která tři jména mají podle českého kalendáře svátek v lednu?
a) Zdeněk, Radmila, Alice
b) Diana, Richard, Ilona
c) Milena, Robin, Jiřina

9) Kolik státních svátků je v českém kalendáři v měsíci leden?
a) 0
b) 1
c) 3

10) Kdy mají podle českého kalendáře svátek Kašpar, Melichar a Baltazar?
a) 1. ledna
b) 5. ledna
c) 6. ledna 

Řešení: 1) c, 2) b, 3) c, 4) c, 5) b, 6) a, 7) a, 8) a, 9) b, 10) c

Za každou správnou odpověď si započítej bod.
______________________________________________________________
Vyhodnocení.

8 - 10 bodů

Před tvými znalostmi o lednu by snad smeknul i ledňáček.

5 – 7 bodů

Velmi hezký výsledek. Tvoje hlava není bez informací o lednu.

0 – 4 body

Tvoje hlava je téměř lednuprázdná. 

Autor:  Tereza Jelenová
Pořad: Vlastní příspěvek  |  Stanice: Nová Média
 
 

Nové články v rubrice

  • 16. července  2012 v 10:54       rubrika: Kvízy

    Kvíz: Co víš o světě modelingu?

    Vyzkoušej si náš kvíz! Dozvíš se, jestli se orientuješ ve světě modelingu!

     
  • 5. července  2012 v 09:00       rubrika: Kvízy

    Kvíz o Cyrilu a Metodějovi

    5. 7. slavíme Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Proklepni své znalosti o těchto svatých v teenwebáckém kvízu.

     
  • 15. června  2012 v 13:52       rubrika: Kvízy

    Cyklokvíz

    Jezdíš rád/a na kole? Jsi cyklomaniak? Zkus si, co víš o cyklistice a o jízdě na kole, v našem kvízu!

     

Anketa

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2020 Český rozhlas