14. prosince  2011 v 16:25  rubrika: Kvízy

Znáš vánoční tradice?

Vánoce - Foto: Stock Exchange

VánoceFoto: Stock Exchange

Dodržuje tvoje rodina vánoční tradice? Vyzkoušej si, jestli je znáš!

1) Ve který den v týdnu se zapalují svíčky na adventním věnci?
a) v pátek
b) v sobotu
c) v neděli 

2) Jak je to se jmelím a vánočními tradicemi?
a) Jmelí nosí štěstí jen v případě, že je darované.
b) Jmelí nosí štěstí, i když si ho koupíme sami.
c) Jmelí nosí lásku, když ho někomu dáme na Štědrý den o půlnoci. 

3) Pokud budeš na Štědrý den držet půst, uvidíš večer:
a) stříbrného kohouta
b) zlaté prasátko
c) diamantového králíčka 

jmelí - Foto: Eva Odstrčilová

jmelíFoto: Eva Odstrčilová

4) Ten, kdo najde pod talířem při štědrovečerní večeři zlatý penízek, bude mít
a) v příštím roce hodně peněz
b) v příštím roce hodně štěstí
c) v příštím roce hodně lásky 

5) Jaké jídlo by se podle tradice mělo podávat ke štědrovečerní večeři v Česku?
a) rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát
b) hovězí vývar, kuře na paprice, knedlík
c) vánoční polévka, smažený úhoř, brambory 

6) Když napíšeš někomu na Štědrý den zamilovaný dopis/zprávu, znamená to,
a) že ho skutečně miluješ a do roka se vezmete
b) že o něj můžeš přijít
c) že budeš v příštím roce netrpělivý/á a zbrklý/á 

Vánoce

Vánoce

7) Co to znamená, když se dvě plovoucí svíčky dotýkají?
a) Majitelům svíček nebude v příštím roce zima.
b) Majitelé svíček budou v příštím roce nesamostatní.
c) Symbolizuje to lásku a přátelství. 

8) Když dívka hodí střevícem za hlavu a střevíc dopadne špičkou směrem ke dveřím,
a) dívka se do roka vdá
b) dívka dostane v příštím roce darem nové boty
c) o dívku bude v příštím roce na tancovačkách rvačka 

9) Pokud rozkrojíme napříč jablko a jádra v něm tvoří pěti nebo vícecípou hvězdu,
a) narodí se do roka v rodině dítě
b) je to znamení, že někdo ze členů rodiny zemře
c) sejde se celá rodina za rok opět ve zdraví 

Jablko.jpg - Foto: Stock Exchange

Jablko.jpgFoto: Stock Exchange

10) Když sebere dívka o Vánocích devět patek od vánoček,
a) bude mít devět měsíců štěstí
b) do roka se vdá
c) bude mít devět dětí 

 

Řešení: 1) c, 2) a, 3) b, 4) a, 5) a, 6) b, 7) c, 8) a, 9) c, 10) b 

Za každou správnou odpověď si započítej bod.  

______________________________________________________________
Vyhodnocení. 

8 - 10 bodů 

Bravurní výkon, znáš vánoční tradice perfektně! 

5 – 7 bodů 

Velmi dobrý výkon, jen tak dál a budeš brzy vánoční expert. 

0 – 4 body 

Nepředvedl/a jsi příliš přesvědčivý výkon, přečti si něco o vánočních tradicích. 

Autor:  Tereza Jelenová
Pořad: Vlastní příspěvek  |  Stanice: Nová Média
 
 

Nové články v rubrice

  • 16. července  2012 v 10:54       rubrika: Kvízy

    Kvíz: Co víš o světě modelingu?

    Vyzkoušej si náš kvíz! Dozvíš se, jestli se orientuješ ve světě modelingu!

     
  • 5. července  2012 v 09:00       rubrika: Kvízy

    Kvíz o Cyrilu a Metodějovi

    5. 7. slavíme Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Proklepni své znalosti o těchto svatých v teenwebáckém kvízu.

     
  • 15. června  2012 v 13:52       rubrika: Kvízy

    Cyklokvíz

    Jezdíš rád/a na kole? Jsi cyklomaniak? Zkus si, co víš o cyklistice a o jízdě na kole, v našem kvízu!

     

Anketa

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2020 Český rozhlas