20. ledna  2012 v 10:28  rubrika: Poznávej

Jak vzniká med?

Lžička medu - Foto: Fotobanka stock.xchng

Lžička meduFoto: Fotobanka stock.xchng

Přemýšleli jste někdy, jak přesně vzniká med? Přečtěte a poslechněte si, jak to chodí ve včelí laboratoři.

Včely jsou naprosto úžasné a věděl to už učitel národů Jan Ámos Komenský, když řekl: „Z včelařství naučil jsem se přírodu více znát a více milovat než z mnoha knih učených. 

Ve volné přírodě včely žijí v dutinách stromu. Tam je také před dlouhým časem člověk našel. Zjistil, že ve hnízdě je něco sladkého a dobrého. Postupem času zjišťoval, že se včelami je možné spolupracovat. Zjistil, jak med vybírat tak, aby včelstvo zároveň nezabil. Přišel na to, jak včely chovat v blízkosti příbytku a nemuset tak za nimi běhat do lesa. A objevil také, jak to udělat, aby při vybírání medu neničil plástve. 

Plástve jsou veliké voskové plochy s šestihrannými buňkami. V těch buňkách včely žijí – a do nich také kladou med. Pokud se k němu chtěl dávný včelař dostat, musel plástve odříznout a med vymačkat. Jenže včely plástve potřebovaly, a tak si musely postavit nové. To je vysilovalo, což se odrazilo na množství vyrobeného medu. Jenže člověk je koumák a napadla ho úžasná "vychytávka". 

Když připraví jakési rámečky, které vyplní voskovou deskou s obrysy buněk, včely si bydlení postaví právě tam. Tyhle rámečky bude možné kdykoliv vyndat a kdykoliv zandat. Med se z nich vystříká – a včelám se nebude ničit dům. 

„Úl je sestrojený a postavený tak, aby připomínal dutinu stromu,“ říká přední pardubický včelař Evžen Báchor. „Uprostřed plástu je plodové těleso, nad tím jsou zásoby a pod tím volně žijí včely.“ Úl se tedy dělí na tři části: medník, plodiště a spodní část pro volný život včel. 

Včela - Foto: Stock Exchange

VčelaFoto: Stock Exchange

Včelí chemická laboratoř 

Med včely dávají jen od začátku května do poloviny června. Pak z něho musí celý rok vyžít. Včelaři se tedy o ně musí starat velmi dobře – to proto, aby bylo dost medu jak pro včely, tak i pro lidi. Když včely vyrábí med, promění se úl doslova v chemickou laboratoř. 

„Včely přinesou surovou šťávu z nektaru a ten polknou do svého medného váčku, který mají uprostřed těla,“ popisuje Evžen Báchor. Nektar se změní na ovocný a hroznový cukr, a tím je stravitelný pro včely i pro člověka. Takto rozštěpený med vypustí z medného váčku do příslušné buňky v plástu.“

To ale pořád není všechno. Med nesmí obsahovat víc než osmnáct procent vody, aby se v něm nešířily mikroorganismy. Ty by způsobily to, že se med zkazí, což by pro včelstvo bylo osudové. Takže včely nad medem sedí a pomocí křídel jedna druhé předává vzduch. Vytváří tak průvan, který medu odvádí vlhkost. Nakonec pomocí senzoru na jazyku včela pozná, kdy už je med dostatečně suchý, a pak buňky zavíčkuje voskovým víčkem. Teď už se med nezkazí. 

Med je hotový 

To je chvíle, na kterou všichni včelaři čekají a vezmou z úlů polovinu plástů s medem. Kdyby vzali víc, včely nepřežijí zimu. Pak vyndané plástve odvíčkují a připevní je do takových sudů. Těmi se pak rychle otáčí, díky čemuž se med z pláství vystříká na stěny sudu a pak nateče do připravených nádob. A konečně je možné si medem osladit čaj nebo se může dát do perníkového těsta. 

Další zajímavosti si můžeš poslechnout v pořadu Periskop, který vysílá Český rozhlas Leonardo nově od 3. 1. 2012. Poslechnout si ho můžeš každý týden, a to premiérově v úterý v 8.30, v repríze ve středu ve 4.30 a 16.30 a v sobotu ve 14.00 a v neděli v 18:30. K poslechu je také v iRadiu na stránkách Českého rozhlasu

Autor:  Daniel  Mrázek

Nové články v rubrice

  • 25. července  2012 v 15:31     Audio  rubrika: Poznávej

    Co je to doping a co všechno může způsobit?

    Ve čtvrtek slavnostně začnou 30. Letní olympijské hry. Až do 12. srpna bude na 18 tisíc sportovců ve 26 disciplínách svádět souboje v hlavním městě Velké Británie Londýně.

     
  • 24. července  2012 v 11:20     Audio  rubrika: Poznávej

    Děrné štítky: Atari, Samsung, Twitter a internet

    V rubrice Děrných štítků zavzpomínáme na počátky informačních technologií, prozradíme, jak chce sociální síť Twitter přitáhnout více uživatelů, zastavíme se na Mezinárodní vesmírné stanici a také u výsledků prodejů...

     
  • 23. července  2012 v 20:00     Audio  rubrika: Poznávej

    S mikrofonem za projektem Prazelenina

    S mikrofonem jsme se vydaly do komunitní zahrady v pražských Holešovicích. Obyvatelé hlavního města si tady můžou vypěstovat vlastní zeleninu anebo si jen odpočinout od městského shonu s lopatkou v ruce.

     

Anketa

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2019 Český rozhlas