Hrdinství na pražském Fresh Film Festu

13. srpen 2010

Sedmý ročník Mezinárodního festivalu debutů a studentských filmů Fresh Film Fest, se letos poprvé bude konat v Praze. Od 25. do 29. srpna se festivalovými centry stanou kina Světozor, Aero, letní kino Střelák, Divadlo Ponec, ale také Palác Akropolis a žižkovský park Parukářka.

Fresh Film Fest uvede jako každoročně několik celovečerních filmů oceněných v zahraničí a to v českých předpremiérách nebo oceňované snímky, které do české distribuce nebudou uvedeny vůbec. Jedním z nich je válečný dokument Restrepo, vítězný film letošního festivalu v Sundance, který zachycuje americkou četu v jednom z nejnebezpečnějších míst světa v Afghánistánu.

Festival nabídne také přehlídku filmů úspěšného britského režiséra nezávislé krátkometrážní tvorby Daniela Mulloye, který přijal účast v hlavní porotě. Fresh Film Fest připravil i retrospektivu filmů dříve avizovaného porotce Christoffera Boea: dánský režisér a scenárista získal za svůj filmový debut cenu na festivalu v Cannes. V programu festivalu je i první celovečerní film režisérky Jordan Scott, dcery Ridleyho Scotta, který její debut produkoval a v němž hlavní roli ztvárnila Eva Green.

Na festivalu budou letos uděleny ceny ve čtyřech soutěžích, z nichž nejpoutavěji zatím vypadá sekce Fresh Generation. Nejen o ní, ale také o letošním tématu hrdinství a exkluzivním uvedení dvou originálních britských seriálů si s dramaturgem Jiřím Flíglem povídal náš redaktor Aleš Stuchlý.

Spustit audio