Tekoucí flow a punkový lifestyle! Poslechněte si novinky od Loudz1, Berlin Manson a Deb Never

10. duben 2024

Americká zpěvačka Chappell Roan míchá koktejl ossumdesátkového popu na novém singlu. Magazín Pigeons & Planes sestavil kompilační desku, na které figurují Deb Never s Kenny Masonem. Francouzská hudebnice Eugénie se na novince inspiruje Caroline Polachek a rumunská diva Inna vydává nový španělský projekt. Debutovou desku Poor but Sexy servírují slovenští synth-punkeři Berlin Manson a pražský rapper Loudz1 se připomíná s novým singlem. Bankrot!

Berlin Manson - Nemám koho obdivovať ft. Katarzia
Credits: Patrik Nagy, Adam Dragun, Katarína Kubošiová
Label: Weltschmerzen
Album: Poor but Sexy

Slovenští synth-punkeři Berlin Manson vydali na začátku dubna konečně své debutové album Poor but Sexy. Kromě rapových featů, které obstarali Dušan Vlk, Fvck_Kvlt nebo Edúv syn, je na desce ke slyšení i zpěvačka Katarzia. V tracku Nemám koho obdivovať si střihla skvělou sloku s jednoznačným poselstvím proti sexismu a s Adamem Dragunem zazpívala ještě závěrečný refrén. Berlin Manson v rozhovorech zmiňují, že v písni měla původně být Jana Kirschner, ale ta neodpověděla na mail, takže přišla na řadu Katarzia. S ní se Dragun a Patrik Nagy seznámili na předávání Radio_Head Awards, kde vloni získali cenu za objev roku. Letos si ze slovenských výročních hudebních cen odnesli cenu za nejlepší singl, takže za rok je nejspíš čeká soška pro nejlepší album.

Chappell Roan - Good Luck, Babe!
Credits: Daniel Nigro, Justin Tranter, Kayleigh Rose Amstutz
Label: Amusement Records
Album: Good Luck, Babe! single

Vzestup a pád princezny z Midwestu, tak se jmenoval čtyři roky starý debut zpěvačky Chappell Roan, která se kromě osmdesátkového synth-popu vyžívá i v estetice drag queen. Za úspěchem desky stál mimo jiné také producent Dan Nigro, který jí následně utekl k Olivii Rodrigo, s níž natočil obě studiové desky. Chappell Roan následně s Rodrigo odjela turné k desce Guts a čekala, až Nigro bude mít víc času. Singl Good Luck, Babe! je důkezem, že se to povedlo. Roan a Nigro tady znovu namíchali omamný osmdesátkový koktejl ornamentálního popu, který ohlašuje v kariéře zpěvačky novou kapitolu. „Je to písnička pojatá jako přání všeho nejlepšího někomu, kdo se vyhýbá svým pravým pocitům,“ prozradila Chappell Roan a také naznačila, že popisuje věci, které sama zažila v různých queer vztazích.

Deb Never, Kenny Mason - Cannot Forget
Credits: Deborah Jung, Edwin Kenneth Green Jr., Matthew Benthall, Romil Hemnani
Label: Big.Ass.Kids
Album: Pigeons & Planes presents: See You Next Year 2

Webový hudební magazín Pigeons & Planes sestavil podruhé kompilaci See You Next Year, na níž zve spřátelené hudebníky hlavně z oblasti rapu. See You Next Year 2 se nahrávalo v rozmezí osmi dnů ve studiích Shangri-La, které patří Ricku Rubinovi a objevují se na ní třeba Paris Texas, Billy Lemos nebo dvojice Kenny Mason a Deb Never. Poslední jmenovaní mají na svědomí track Cannot Forget. Zpěvačka Deb Never se proslavila hlavně spoluprací s Brockhampton nebo Dylanem Bradym z 100 gecs, má ale ráda i grunge a kytary. Podobně žánrově rozkročený je i Kenny Mason, který přísahá na atlantské rappery, ale i Smashing Pumpkins nebo Nirvanu. Letos chystá druhé studiové album 9.

Eugénie - Stop
Credits: Eugénie Asselin, Renaud Amiard
Label: Filature Recordings
Album: Stop single

Francouzská zpěvačka a songwriterka Eugénie si bere inspiraci v Caroline Polachek nebo FKA twigs. Svou kariéru odstartovala v roce 2017 úspěšným singlem Puis danse a následně předskakovala zkušenějším jménům. Později během pandemie měla – ostatně jako většina z nás – čas nazbyt, využila ho coverováním písní na internetu. Svůj cit pro mainstreamový elektropop s alternativním twistem dále rozvíjela třeba na singlu Blue (který můžete znát z naší rotace) a debutovém EP Moment in Time (2022). Loni jste Eugénie mohli vidět na festivalu United Islands, kde mimo jiné zahrála skladbu Stop s tučným tanečním beatem, ten teď na konci března oficiálně vydává. V červnu se Eugénie do Prahy vrací, aby vystoupila na festivalu Metronome.

INNA - El Tiempo
Credits: Andres Alcaraz, David Ciente, Elena Alexandra Apostoleanu Inna
Label: Global Records
Album: El Pasado

Rumunská popová diva Inna v posledních letech hojně experimentuje se svým zvukem. Za posledních pár let stihla vydat v Rumunsku několik EPček, celosvětově úspěšné singly s Seanem Paulem nebo se ohlédnout za taneční elektronikou se Sofi Tukker a producentem Alokem. Pravidelně nejlépe – co se týče umělecké hodnoty – vychází desky, na nichž zpívá ve španělštině. Připomeňme desku YO, která vyšla na labelu Roc Nation rappera Jay Zho. Singl z ní nazvaný Iguana jste mohli slyšet i v našem vysílání. Nejinak tomu bude se skladbou El Tiempo z čerstvě vydané desky El Pasado. Napříč jedenácti skladbami jsou slyšet ozvuky dancehallu, moombahtonu, reggaetonu či klasičtějších folkových žánrů spojených s Mexikem. A právě v hlavním městě Mexico City taky desku poprvé Inna představila naživo. Do playlistu zařazujeme smyslnou skladbu, která popisuje, jak se při jejích myšlenkách na milovanou osobu zastaví čas.

Loudz1 - Bankrot
Credits: Denis Sztwiertnia, Roman Bartoš
Label: self-released
Album: Bankrot single

„Rozhazuju čas, krájím ten život, jsem bez návodu. I tak se pořád daří, není souhra náhod,“ popisuje svůj vzestup mladý rapper Loudz1 na novém singlu s názvem Bankrot. Loni jsme se od něj dočkali eponymního albového debutu, jež jsme řadili mezi nejlepší tuzemské nahrávky roku. Letošek se u Loudze zatím nese ve znamení singlů. Nejnovější Bankrot přichází jako druhý v pořadí a určitě nebude posledním. Na tracku můžeme slyšet propracovaný trapový beat, o který se postaral jihlavský beatmaker Humla (58G). Ladné akordy střídají dunivou basu, po které Loudzova flow přirozeně teče a vzkazuje: „Nechci hrát něco jak vy, já to tak prostě mám no!“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.