Tereza Bínová: Červený obr. Co znamená být všímavý, zatímco plyne čas?

26. duben 2024

Minimalistická vyjádření, jemná síť vzájemných vazeb mezi verši a prostory nedourčenosti – poslechněte si po dobu čtyř týdnů poezii Terezy Bínové, která získala cenu Magnesia Litera.

Účinkuje: Štěpánka Romová
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 3. 12. 2023

Tereza Bínová letos vydala v nakladatelství Odeon oceněnou knihu veršů nazvanou Červený obr. Není to sbírka ve smyslu sebrání různých básní vytvořených v určitém časovém období. Je to sofistikovaně komponovaná básnická skladba, která pracuje s minimalistickým vyjádřením a jemnou sítí vzájemných vazeb mezi verši – ve skladbě blízkými i vzdálenými. Vznikají tak prostory nedourčenosti, které čtenáře či posluchače sugestivně, ale jemně vtahují a podněcují k aktivnímu dotváření básnických obrazů i myšlenkových souvislostí.

Tereza Bínová publikuje pod svým původním jménem, ale při autorských čteních i v některých rozhlasových pořadech už bylo zveřejněno, že je manželkou básníka a publicisty Radka Štěpánka.

O perlorodkách píší oba. Podle Radka Štěpánka bylo možné sladkovodní perlorodky hojně pozorovat v jihočeské řece Blanici, ale po povodni v roce 2002 tito naši nejdéle žijící tvorové zmizeli, když řeka po více než sto letech změnila své koryto. Radek Štěpánek knihou Červený obr také prochází jako jedna z postav a o své ženě říká:

Vždycky mě jako člověk obohacovala tím, jak jinak se dokáže na svět dívat. Vždycky mi připadalo, že se dívá na stejnou věc, ale ze strany, kterou jsem já do té doby ne neviděl, ale neměl o ní ani tušení.

autor: Alena Blažejovská
Spustit audio

Související