Tisíce borovic, dubů a buků odumřely. Vysázené stromky nevydržely letní sucho a horko

3. říjen 2023 11:29

Před několika měsíci vysázené stromky musí lesníci na některých místech v jižních Čechách zase vykopat. Kvůli letnímu suchu a horku totiž odumřelo mnoho sazenic borovic, dubů a buků. Obnova lesa se proto někde lesníkům výrazně prodraží.

„Například tenhle stromek je suchý, mrtvý. Listí, které normálně drží přes celou zimu, už opadalo. Stromek už tady samozřejmě nemá žádný význam a ztráty vzniklé suchem doplňujeme,“ ukazuje v oplocence s mladými stromky hajný společnosti Lesy města Písku Václav Pítra.

„Oplocenka je směřovaná k jihu, je zčásti ve stráni. Zalesnili jsme ji v květnu, kdy bylo příhodné počasí, hodně pršelo, což je pro stromky dobré. Bohužel ale v létě přišlo horko a sucho, a to je přesně ta příčina,“ dodává.

Písečtí lesníci musí znovu vysázet několik druhů stromků, které v létě uschly. „Během července jsme měli ztráty kolem patnácti procent, nejvíc na borovici, která byla právě na těch nejextrémnějších stanovištích. Další ztráty jsou na buku a na dubu, které velké horko spálilo,“ uvádí jednatel Lesů města Písku Václav Zámečník

Čtěte také

„Škody souvisí se stanovišti, některá jsou víc otevřená, jde tam hodně slunce. Povětrnostní vlivy také daleko víc působí na velkých plochách po kalamitní těžbě,“ upřesňuje.

Výsadbu bude muset opakovat například i František Hlaváč, který má hektar lesa na Českobudějovicku. „Vysázeli jsme asi 300 dubů a 500 borovic. Zhruba sedmdesát procent stromků uschlo,“ říká. Obnova výsadby ho vyjde na deset tisíc korun.

Škoda Lesů města Písku se vyšplhá na dva miliony. „Cenově náročné je to i proto, že na těch extrémních stanovištích používáme obalované sazenice a obalovaný stromek je samozřejmě o dost dražší než prostokořenný, které máme napěstované v našich školkách. Ale nedá se nic dělat, musíme něco i koupit,“ dodává Václav Zámečník.

Písečtí lesníci budou obnovovat výsadbu po celý podzim. A pokud to počasí dovolí, tak i v zimních měsících.

Spustit audio

Související