„Toč mě, když brečím.“ Co pro influencerky a influencery znamená autenticita?

17. červen 2023

Influencerkám a influencerům se často předhazuje vytváření falešného obrazu reality, že ukazují jen to krásné nebo zajímavé, ale už ne to ošklivé nebo nudné. Pro jejich úspěch je přitom klíčová autenticita. Autor dokumentu Jakub Horáček zjišťuje, co autenticita na sociálních sítích znamená a jak vzniká.

Akné, vrásky nebo další tělesné nedokonalosti. Ukazovat i takové věci se na sociálních sítích snaží influencerka Klára Jonášová. Právě to podle ní znamená být autentický.

Setkání influencerky Kláry Jonášové s fanoušky

„Všichni máme vrásky, žilky, chloupky, póry. Ozývají se mi holky, že konečně někdo ukáže, že má normální obličej,“ říká. V dokumentu se ale nebojí mluvit ani o tom, že to s upřímností a autenticitou na sociálních sítích někdy přežene. Proč toho potom lituje?

Influencerka Kristýna Nechvílová přiznává, že na sítích ukazuje jen část reality. „S Instagramem hodně bojuju. Já mám v hlavě zafixováno, že to je taková dokonalá platforma, krásné fotky, krásná storýčka. A tak jsem to měla i já, chtěla jsem být perfektní,“ popisuje své obavy.

Kryštof Fíla

V dokumentu mluví také o tom, proč se na této sociální sítí veškerou realitu bojí ukazovat, a že by to ráda změnila.

Jak poznáme, že se někdo na sítích prezentuje takový, jaký doopravdy je? A není autenticita jen iluze? Poslechněte si celý dokument a výpovědi influencerek a influencerů.

Název dokumentu: Toč mě, když brečím
Autor dokumentu: Jakub Horáček
Dramaturgie: Jaroslav Kratochvíl a Terezie Jirásková
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka