27. září 2023 v 22:00 |

Tomáš Pernický: Okazoj Surloke

0:00
/
0:00
Tomáš Pernický: Okazoj Surloke
Okazoj Surloke
27. září 2023 v 22:00 |

Tomáš Pernický: Okazoj Surloke

Okazuj Surloke je soubor sedmi akustických obrazů sestavený ze záznamu malých site-specific hudebních intervencí v činoherních studiích Českého rozhlasu.

Činoherní studia jsou místa, kde se připravují literární pořady a rozhlasové hry. Jsou plná slov a hereckého konání ve sférách zvuku. Zároveň jsou to prostory se specifickou akustikou a uspořádáním. Jsou v nich různé prvky akustického obložení, velké okno do režie a také určité stigma historie, která se zapisuje do audio záznamů v nich pořízených.

Okazoj Surloke jde za horizont standartně činoherních událostí a historických stop. Prostor studií rozeznívá z druhé strany opony. Skupina hudebníku v čele s autorem Tomášem Pernických a zvukařem Romanem Kollinerem rozrezonovává akustiku prostorů pomocí zpětné vazby a různých dalších technologických postupů. Vzniklé záznamy jsou čistým přepisem hudebního konání v místech celkem 7 činoherních studií v Praze na Vinohradech a v Karlíně a jsou výsledkem přímé interakce s jejich prostorem a kvalitami ve formě volné improvizace.

Významnou roli hraje také binaurální mikrofon (dummy head), který poskytuje věrnější prostorový vjem při poslechu záznamu a de facto přenáší uši posluchače do místa, kde záznam vzniká. Ovšem, aby to zafungovalo na sto procent, je potřeba pro poslech použít sluchátka. Mezi uchem a sluchátkem pak vznikne specifický akustický prostor, který při poslechu propojí původní akustickou situaci se sluchovým vjemem posluchače, jakoby on sám byl v místě konání.

///

koncept, střih, mix - Tomáš Pernický
zvuk, mikrofony - Roman Kolliner
trombon, tuba  - Jan Jirucha
preparovaný klavír - Jan Trojan
flétny, dirty elektronics - Bruno Cunha
violoncello, akordeon, elektronika - LDN
elektronika, klarinet, el. kytara, zvukové objekty a efekty, elektronika - Tomáš Pernický

vizuální partitura - Martin Bitala