Usmívá se a přitom s vámi manipuluje. Pasivní agrese je toxická, nastavte hranice, radí psychoterapeutka

30. duben 2024

Známe to všichni. Někam přijdeme a narazíme na člověka, který se tváří tak jedovatě, že okamžitě otráví všechno kolem. Od takového jedince rychle pryč. Někdy to ale nejde. S toxickým člověkem žijeme, setkáváme se s ním v kolektivu. Toxicita v dnešním slova smyslu navíc není jenom zjevná otravnost, ale i promyšlená a skrytá agresivita.

„Toxické vztahy jsou všechny vztahy, ve kterých se cítíme nepříjemně. Může to být šikana ve škole, na pracovišti, kdy narážíme na nerespekt, ponižování. Mohou to být i pomluvy, intriky, závist a také to, že člověk dostává úkoly, na které nemá kvalifikaci, nebo naopak podřadné úkoly,“ popisuje psychoterapeutka Pavlína Rasochová.

Pobyt v prostředí s toxickými vztahy podle ní často vyvolává psychické problémy a úzkostné stavy. „Děti třeba mají bolesti bříška, zvýšené teploty, protože se snaží vyhnout prostředí, ve kterém je jim velmi nepříjemně,“ říká.

Toxická je i takzvaná pasivní agrese. „Ta není tak zjevná, není to vyhrožování nebo očividné ponižování, ale jde o situace, kdy člověk častokrát i jakoby v dobrém zájmu toho druhého s někým manipuluje. Běžné bývá vyčítání, citové vydírání ve stylu: Co já jsem pro tebe všechno udělala a ty se mnou nejdeš ani na kafe,“ líčí Pavlína Rasochová.

Čtěte také

„Pasivní agrese v nás často vzbuzuje pocity viny, což je vlastně záměrem té manipulace. Máme pocit, že nejsme dostatečně vděční, že ten člověk trpí kvůli nám. Při pasivní agresi je s námi manipulováno s úsměvem na tváři,“ dodává.

A jak se tedy bránit? Psychoterapeutka především doporučuje nastavit hranice. „Například do práce chodíme pracovat, to znamená, že tam máme jasně nastavené hranice. Ty samozřejmě můžeme povolovat, pokud se s kolegou cítím bezpečně, mohu ho víc pustit do svého privátního života, ale jinak je nutné udržovat hranice, postavit se sám za sebe, pracovat na svém sebevědomí a sebehodnotě,“ radí.

Někdy to ale nestačí. „Neříkám, že to je správné, ale někdy je v rámci záchrany svého psychického zdraví asi nezbytné z toho pracoviště prostě odejít a najít si jiný kolektiv, který je podporující, aby se člověk v práci cítil bezpečně a těšil se tam,“ připouští psychoterapeutka.

Celý rozhovor o toxických vztazích s psychoterapeutkou Pavlínou Rasochovou si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související