V Česku začne v úterý nová pstruhová sezona. Jak se na ni připravují rybáři z Přerovska?

15. duben 2024 12:06

Rybářům v úterý začíná nová pstruhová sezona. Členové přerovské organizace Českého rybářského svazu ještě před tím vysadili do říčky Moštěnky u Domaželic na 80 kilogramů dvouletých pstruhů obecných.

„Vypouštění pstruhů je jedna z nejpříjemnějších činností, které jako rybář můžu dělat. Tím tuplem, že se jedná o původního pstruha – pstruha obecného, tzv. potočáka,“ popisuje Petr Kopřiva hospodář Českého rybářského svazu v Přerově, který do vody říčky Moštěnky noří podběrák.

„Jedná se o dvouletou rybu o průměru zhruba 350 gramů, takže je to ryba, kterou z 90 procent si rybáři můžou ponechat, protože se jedná o mírové ryby,“ zmiňuje.

Systematické vypouštění ryb slouží jako ochrana

Ryby vypouští postupně vždy zhruba po sto metrech. „Je to z toho důvodu, abychom je jednak ochránili svým způsobem jednak před rybáři, aby nebylo tak snadné přijít na jedno místo a odchytat všechny pstruhy, ale taky před rybožravými predátory. Je tady hodně vyder či volavek, který ryby loví,“ uvádí.

I když tyto ryby vyrostly na sádkách a granulích, přesně instinktivně ví co dělat. „Ryba se okamžitě otočí hlavou proti proudu, aby jí proud mohl hnát vodu do úst a skřelí, díky čemuž může dýchat. A hned se snaží najít úkryt,“ vysvětluje Kopřiva.

Ryba se okamžitě otočí hlavou proti proudu.
Petr Kopřiva, hospodář Českého rybářského svazu v Přerov

Další mladé ryby rybáři do Moštěnky vysadí v průběhu dubna. A to čtvrtročky pstruha obecného a duhového.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio