Vánoce budou skromnější. Češi se nechtějí zadlužovat

Už jen o něco málo víc než měsíc chybí do Vánoc a pro část lidí je toto období spojené s velkými nákupy pod stromeček i na vánoční stůl. V době hospodářské krize ale zřejmě nemálo rodin bude muset slevit z loňského standardu, nebo se zadlužit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoční dárky

Vánoční dárky | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle hlavního ekonoma Poštovní spořitelny Jana Bureše jsou čeští spotřebitelé v braní úvěrů dost konzervativní a dají přednost šetření: "Myslím si, že letošní vánoční nákupy budou skromnější. Pokud sledujeme například spotřebitelské úvěry, tak se ochota zadlužovat se spíš snižuje a tempo spotřebních úvěrů klesá. Z 20 procent před krizí se meziroční dynamika spotřebních úvěrů snížila na dnešních 10 až 11 procent."

Přehrát

00:00 / 00:00

O vánočních dluzích mluvil v poledních Ozvěnách dne Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny.

Ekonom se proto neobává ani nárůstu problémových úvěrů, které můžou vést až k úplnému bankrotu: "Procento problémových úvěrů, které mají banky ve svých bilancích, sice od začátku krize narůstá, ale nárůst je velice pozvolný. Z hladiny zhruba tří procent jsme se dostali někam mezi čtyři až pět procent. To je stále velice málo při porovnání se zahraničím nebo minulostí."

I přestože nejsou české domácnosti příliš zadlužené, dá se očekávat, že současná finanční krize se na vánočních nákupech odrazí. Podle Bureše lidé budou volit spíš levnější dárky a levnější značky:

"Především prudký nárůst nezaměstnanosti se v mnoha rodinám zakousl do jejich rozpočtů. I když na rozdíl od našich sousedů nejsou české domácnosti výrazně zadlužené, tak na mnoha místech se krize podepisuje a podepíše se i na předvánočních útratách."

Podle ekonomů by každá rodina měla v průměru za Vánoce utratit přibližně dvanáct tisíc korun. Bureš ale upozorňuje, že mezi jednotlivými rodinami existují poměrně výrazné rozdíly.

Petr Dudek, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme