Advent má svůj hluboký duchovní obsah

28. listopad 2009

Zítra začíná advent. Když se podíváte do encyklopedie, najdete v ní tuhle definici: Slovo advent pochází z latinského slova adventus - což znamená příchod. O očekávání a o tom, jak se dá tahle předvánoční doba prožívat, si teď víc poslechněte od Naděždy Hávové.

Původně ale slovo advent pochází z řeckého slova epifaneia - a to znamená zjevení. A právě toto slovo označovalo příchod božstva do chrámu nebo návštěvu krále. Advent to je také doba čekání, i když podle patera Pavla Semely je možná lepší slovo očekávání - kdy víme, že je před námi něco hezkého a připravujeme se na to, abychom to dovedli co nejvíc vstřebat a prožít.

"Já si pomůžu takovým příkladem - moc rád jezdím na hory. Vždy se těším na to, až budu moci odjet a zároveň se na to připravuji. Sleduji, jaké je tam počasí, prohlížím si fotky, jaké to tam je, abych, až se tam ocitnu, z toho načerpal co nejvíc."

A jak by měla vypadat ideální příprava na příchod Krista? Pavel Semela by se raději slovu ideální vyhnul. Když se snažíme být ideální, většinou to vede k tomu, že věci neprožijeme tak dobře a intenzivně, jak bychom mohli a jsme z toho zbytečně frustrovaní.

"Ale takový pevný bod, který patří k přípravě křesťanů a k tomu, jak církev prožívá advent, je znovunahlédnutí do toho, jak se na Kristovo narození připravoval vyvolený národ. Všechny generace, které čekaly na Mesiáše, který přinese Boží vládu a Boží pokoj do našich životů. Takže čteme všechny ty starozákonní přísliby toho, že nám Bůh někoho takového pošle. A postupně, jak se blíží Vánoce, tak se naše pozornost obrací víc a víc na ty samotné vánoční události."

Advent začíná na 1. neděli adventní, což je neděle mezi 27. listopadem a 3. prosincem. Konec adventu pak představuje západ slunce Štědrého večera. Do této doby nám ještě zbývá spousta času. Přesto, začínáte už teď pociťovat nervozitu z toho, že nemáte dárky? Uklidněte se, a zkuste třeba recept patera Semely:

"V posledních letech se mi stresu daří úspěšně bránit. Je to už od dob, kdy jsem studoval v Itálii. Tam jsem neměl moc peněz na to, abych nakoupil dárky dopředu a potom mi na to zbyly tak tři dny, když jsem se vrátil na Vánoce domů. Věděl jsem, že za tyhle tři dny musím pořídit všechno, co budu chtít. Nestresoval jsem se tím předem, potom to sice byl trochu frmol, ale zase jsem věděl, že ten čas je omezený. Teď se mi to daří dělat podobně. Udělám si na to dva až tři dny v posledním předvánočním týdnu. Vím, že to sice bude kalup, ale že to nějak zvládnu."

Advent je tedy dobou určitého zklidnění a také symboliky. Mezi nejznámější a nejoblíbenější patří adventní kalendáře nebo adventní věnce.

"To, co mi připadá jako nejvýmluvnější symbolika adventu, tak je právě to přibývání světla na adventním věnci, kdy každý týden zapalujeme jednu z těch čtyř svící. Tohle přibývání světla a rozjasňování se nějak vyjadřuje naše putování vstříc Ježíšovu narození."

Takže nezapomeňte, adventní doba není je čas horečných nákupů, ale má především svůj duchovní obsah.

autor: nah
Spustit audio