Rozhlasov Vnoce

AKTUALIZACE TOHOTO WEBU JE UKONEN.
Tuto strnku jsme pesunuli do Archivu web Ro.
Uveden informace proto nemusej bt aktuln a nkter soubory mohou bt nedostupn.

Vánoční recepty v netradičním provedení

Vánočka - Autor:Fotobanka stock.xchng
Vánočka
Autor:   Fotobanka stock.xchng  

Sváteční vánoční recepty se v adventním čase vždy hodí. Tentokrát se vrátíme k zajímavé "sadě", která zazněla v povídání Zdenky Dufkové s Věrou Strnadovou v pořadu Apetýt. 




Vánočka s šafránem a mandlemi

500 g celozrnné pšeničné mouky, 1/4 l mléka, 40 g droždí, 50 g třtinového cukru, 75 g másla, špetka šafránových blizen, 1 špetka soli, strouhaná kůra z 1 citronu, 2 vejce, 50 g loupaných mandlí, tuk na vymaštění, mouka na vál
Na potření: 50 g másla, 2 lžíce medu


Příprava:
Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme jamku a do ní rozdrobíme droždí. Přidáme 2 lžíce vlažného mléka, 1 lžičku třtinového cukru a z okrajů jamky přihrneme trošku mouky. Přikryjeme a při pokojové teplotě necháme vzejít kvásek. Mezitím mírně rozehřejeme zbývající mléko s máslem a přimícháme rozemnutý šafrán, až se mléko rovnoměrně zbarví. Vzešlý kvásek zamícháme do mouky. Přilijeme vlažné šafránové mléko, přidáme zbývající třtinový cukr, sůl, citronovou kůru a vlažná vejce. Hnětačem 5 minut zpracováváme hladké těsto, až se tvoří vzduchové bubliny a těsto se nechytá mísy. Přikryjeme a při pokojové teplotě necháme kynout zhruba 45 minut, až se objem zdvojnásobí.

Mandle nasekáme. Vymastíme plech. Těsto položíme na pomoučený vál, rukama je důkladně vypracujeme a přitom přidáme mandle. Těsto rozdělíme na 3 díly. Z každého dílu vyválíme 50 cm dlouhy pramen. Z pramenů upleteme vánočku. Oba konce pramenů k sobě přitiskneme. Oběma rukama vánočku přeneseme na plech. Vánočku přikryjeme a necháme kynout 15 minut.
Rozehřejeme máslo a zhruba třetinou másla vánočku potřeme. Plech vložíme na střední lištu studené trouby. Troubu zapneme na 180 stupňů Celsia. Vánočku pečeme zhruba 50 minut. V polovině pečící doby vánočku znovu potřeme druhou třetinou tekutého másla. Upečenou vánočku vyjmeme a horkou ji potřeme zbývajícím máslem, v němž jsme rozpustili med. Vánočku necháme 10 minut na plechu a přendáme na drátěnou podložku, aby vychladla.

Bramborový salát s kysanou smetanou /4 porce/

400 g brambor, 2 hlávky salátu, 2 svazky ředkviček, 2 bílé jogurty, 1 dcl kysané smetany, 2 vejce, 1 citron, pórek nebo nať z cibule

Příprava:
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Salát a ředkvičky dobře opereme ve studené vodě, salát nakrájíme na nudličky, ředkvičky nastrouháme. Pórek nebo nať jemně nasekáme. K takto připravené zelenině přidáme jogurt zředěnou kysanou smetanou. Osolíme a zakapeme citronovou šťávou. Vše dobře promícháme a povrch ozdobíme čtvrtkami natvrdo uvařených vajec.

Jídášův bramborový salát - Autor: www.foodlife.cz
Jídášův bramborový salát
Autor:    www.foodlife.cz  

Jídášův bramborový salát /4 porce/

600 g brambor (nejlépe červených), 150 g nakládané červené řepy (nejlépe kuličky), 25 až 30 g sušené houby Jídášovo ucho (po namočení asi 150 g), 3 vejce, sůl, případně jemně mletý černý pepř

Příprava:
Jídášovo ucho ponořte do studené vody a nechejte 2 až 3 hodiny nasáknout.
Brambory omyjte a uvařte nad parou doměkka - asi 30 až 35 minut. Nechte chvíli vychládnout, oloupejte a pokrájejte na proužky.
Mezitím nakrájejte Jídášovo ucho na kousky - odřízněte tvrdší část. Pokrájenou houbu a kuličky či kousky červené řepy přidejte k bramborám.
Vejce uvařte natvrdo, ochlaďte studenou vodou a oloupejte. Dvě vejce pokrájejte a přidejte k bramborovému salátu, jedno vejce si nechte na ozdobu.
Salát osolte a případně opepřete.

Kapr v alobalu /4 porce/

4 porce kapra, 8 žampionů, 4 plátky šunky, 4 lžíce másla, 1/4 hrnku červeného vína, 4 lžíce kečupu, 1 citron, 4 lžíce oleje, worcester, sůl, pepř

Příprava:
Osolené porce kapra položíme na čtverce alobalu potřeného olejem. Poklademe směsí na plátky nakrájených a na polovině másla osmažených žampionů a nakrájenou šunkou. Opepříme, přidáme víno, kečup a worcester. Na směs položíme zbytek másla a porce kapra do alobalu dobře zabalíme. Pečeme v horké troubě asi 15 minut. Na talíři zdobíme plátkem citronu.

Ryba s bylinkovou rýží /4 porce/

250 g přírodní dlouhozrnné rýže, 1/2 l vody, 1/4 kostky zeleninového vývaru, 1 cibule, 3 stonky tymiánu, 2 malé papriky, 200 g salátové okurky, 2 rajčata, 700 g rybího filé, 2 lžíce olivového oleje, 100 g zahuštěné smetany, mletý pepř, troška zelené petrželky, kopru a kerblíku (máte-li), 1 lžička másla, sůl

Příprava:
Rýži vložíme do vody s kostkou vývaru, přivedeme k varu, přikryjeme a vaříme na mírném ohni asi 30 minut doměkka.
Mezitím oloupeme cibuli, rozpůlíme a nakrájíme na jemné plátky. Z omytého a osušeného tymiánu otrháme lístky. Omytou papriku rozkrojíme na osminky, odstraníme semínka a nakrájíme na nudličky. Okurku oloupeme, podélně rozkrojíme na čtvrtky, semena odstraníme a okurku nakrájíme na drobné kousky. Rajčata vložíme do vroucí vody, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Silnější filé rozkrojíme na dva plátky o síle prstu.
V kastrolu rozehřejeme olej, vložíme cibuli, tymián a zpěníme na mírném ohni. Přidáme papriku, okurky a dusíme na středním ohni 2 minuty.
Na zeleninu položíme rybu, rajčata a povrch přelijeme zahuštěnou smetanou. Osolíme, opepříme a ještě podusíme 5 minut.
Omyté bylinky jemně nasekáme a zamícháme je spolu s másle k rýži.

Losos na kopru a tymiánu /4 porce/

4 porce lososa, 1 kysaná smetana, 2 lžíce másla, 1 malá cibule, 2 lžíce čerstvého sekaného kopru, 1 lžička tymiánu, sůl, pepř

Smícháme rozpuštěné máslo, kysanou smetanu, najemno nakrájenou cibuli, kopr, tymián, osolíme, opepříme. Rybí porce osolíme, opepříme a vložíme do pekáče vymazaného máslem. Zalijeme připravenou směsí a zapékáme v předehřáté troubě 12-15 minut (220 stupňů C).

Divoké krůtí stehno - Autor: www.foodlife.cz
Divoké krůtí stehno
Autor:    www.foodlife.cz  

Divoké krůtí stehno /4 porce/

4 krůtí stehna, 50 g slaniny, 2 stroužky česneku, 5 drcených jalovčinek, 120 g másla, 1 velká cibule, 2 bobkové listy, 50 ml červeného vína, 0,25 l drůbežího vývaru (může být z kostky), 8 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, malá hrstka čerstvého tymiánu nebo lžička sušeného, sůl, případně hladká mouka

Krůtí stehna omyjeme a prošpikujeme slaninou a na plátky nakrájeným česnekem (do každého stehna prořízněte nožem kapsu, do které vtlačte slaninu a česnek). Nechte si pár plátků slaniny stranou.
Na větší pánvi na másle oshmahněte cibuli do sklovita přidejte osolená stehna a naprudko je opečte ze všech stran.
Opečená stehna přesuňte do zapékací mísy, zalijte vývarem a vínem, přidejte všechno koření, a poklaďte několika plátky slaniny, které jste si nechali při špikování stranou.
Pečte při 200 stupních Celsia (v horkovzdušné troubě při 180 stupních) 45 až 60 minut, až bude maso hotové.
Krůtí stehno podáváme s rýží, přelité vypečnou šťávou. Vypečenou šťávu můžete případně rozmixovat a zahustit hladkou moukou.

Bažant labužník /4 porce/

1 očištěný bažant, 5 větších jablek, máslo, 100 g anglické slaniny, 1 bramboru, několik kuliček pepře, jalovce a nového koření, sůl

Bažanta položte do pekáče a do něj dejte očištěnou celou bramboru - ta vytáhne při pečení pachu? z dutiny bažanta a po dopečení ji vyhodíte. Bažanta prošpikujte slaninou, obložte jej oloupanými a nakrájenými jablky, posypte vločkami másla a kuličkami koření, osolte. Dejte péct při střední teplotě a nezapomeňte bažanta během pečení občas polít máslem. Je třeba jej dostatečně mastit. Pečte zhruba 1 hodinu doměkka a podávejte s vařenými brambory.

Kachna pečená s jablky /4 porce/

2 kg kachny, 600 g jablek, 30 g cukru, 50 g rozinek, sůl, 50 g másla, 100 ml bílého vína

Dobře vypranou kachnu osolíme, dáme péci, jablka oloupáme, jádřince odstraníme. Nakrájená jablka dáme dusit na zkaramelizovaný cukr s máslem, po opečení zastříkneme bílým vínem.
Udušená jablka dáme na porci vykostěné kachny. Šťávu z jablek vyvaříme dohusta, přidáme rozinky a přelijeme jí jablka. Podáváme s rýží.

Husa s ovocnou nádivkou /4 porce/

1 mladá husa, 6 jablek, 20 sušených švestek, vývar nebo voda, sůl

Příprava:
jablka očistíme a nakrájíme na čtvrtky, společně se švestkami jimi vyplníme vnitřek husy a zašijeme. Husu dáme do pekáče, podlijeme a vložíme do vyhřáté trouby. Nejprve dusíme zakryté a nakonec odkryté dopečeme dozlatova. Měkkou husu vyjmeme, odebereme přebytečné sádlo, šťávu vysmahneme a zalijeme vývarem, krátce společně povaříme, případně můžeme i zahustit. Husu naporcujeme, podáváme s ovocnou náplní a přelijeme šťávou.


Apetýt
Brno

Čas vysílání: pondělí-sobota 09:00 Délka pořadu: 165 minut

Radio na p��n�

Zvukový archiv pořadu ve formátu MP3.
Informace o službě Rádio na přání naleznete zde.

Podcast

Stáhněte si podcast pro nejnovější audio záznamy tohoto pořadu.

iTunesImport do programu iTunes je dostupný zde.

Informace o formátu a službě podcast naleznete zde.

 

 

Nachzte se

v tematickm okruhu: Tmata
na webu: Rozhlasov Vnoce
v rubrice: Rady

DÁLE V RUBRICE


Archiv

RSS  |  MAPA SERVERU  |  KARIRA  |  KONTAKTY  |  ENGLISH  (c) 2000 - 2017 esk rozhlas