Tradiční české

  • Kyselé okurky a lák jsou základem omáčky. - Foto: CC0 Public domain
    Recepty Apetýtu20. října  2017 v 11:00       

    Oharková omáčka

    Nakládané okurky nechyběly snad v žádné spíži a v zimě byly vítaným zpestřením hlavních jídel. A v tomto případě spolu s lákem i hlavní surovinou omáčky, která se kdysi podávala klidně i jen tak s pečivem.

     
  • Řídké těsto se kdysi nalévalo přímo na plotnu (ilustrační foto). - Foto: Martin Čuřík
    Recepty Apetýtu19. října  2017 v 11:00       

    Naléváky

    Starobylý a jednoduchý pokrm, který si Jiřina Pilátová pamatuje ze svého dětství v Žítkové. Řídké těsto se kdysi nalévalo...

     
  • Moravský vrabec - Foto: Dagmar Cestrová
    Recepty Apetýtu18. října  2017 v 11:00       

    Moravský vrabec s knedlíkem a se zelím

    Jedno z nejklasičtějších jídel napříč regiony, i když název ho zařazuje přímo na Moravu. Vepřové kousky často kromě knedlíků...

     
  • Lejanec je vlastně koláč z řídkého těsta s drobenkou - Foto: Patrik Rozehnal
    Recepty Apetýtu17. října  2017 v 11:00       

    Lejanec

    Tento recept většinou najdete v kuchařkách pod názvem ovocný táč, nebo jednoduše koláč s drobenkou. Zásadní rozdíl je ale...

     
  • Škvarky jsou základní surovinou na krajance. - Foto: Ladislav Bába
    Recepty Apetýtu16. října  2017 v 11:00       

    Krajance

    Tyto slané buchty jsou jednoduché a poměrně laciné. Dříve se hodně pekly hlavně proto, že jsou vydatné a dlouho vydrží....

     
  • Švestkový jahelník - Foto: Andrea Zahradníková
    Recepty Apetýtu13. října  2017 v 11:00       

    Jáhelník

    Na tuhle tradiční pochoutku vám stačí jen pár ingrediencí a hlavně žádná mouka. Pokud se tedy musíte nebo chcete vyhýbat...

     
  • Do chabašťové polévky nepatří chrastí, ale zelí. - Foto: Martin Čuřík
    Recepty Apetýtu12. října  2017 v 11:00       

    Valašská chabašťová polévka

    Chabaští je něco, co běžně do kuchyně nepatří: křoví nebo chrastí. To do polévky samozřejmě dávat nebudeme, ale najemno...

     
  • Základ hnětky tvoří vařené brambory. - Foto: Kuba Jíra
    Recepty Apetýtu11. října  2017 v 11:00       

    Hnětka

    Název dnešního receptu by sice napovídal, že se k této dobrotě dopracujeme díky hnětení, je to ale mnohem jednoduší. Jde...

     
  • Základ fanfúchu tvoří rohlíky, vejce a mléko. - Foto: Martin Čuřík
    Recepty Apetýtu9. října  2017 v 11:00       

    Fanfúch

    Fanfúch známý hlavně na Hodonínsku a je to něco jako nádivka. Recept máme díky paní Libuši Šrahulkové z Milotic. I když...

     
  • Kvásek připravíme z vlažného mléka a droždí - Foto: Martin Čuřík
    Recepty Apetýtu6. října  2017 v 11:00       

    Hertepláky

    Recept od Jitky Kratochvílkové z Dambořic sice názvem připomíná tradiční ertepláky (někde i přesňáky či laty), které mívají...

     
    První  |  Předchozí
Stránka 1  z celkem  30
Další  |  Poslední

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace