Geny prozradí vetřelce

22. září 2010

Francouzští vědci vyvinuli metodu, která dovolí vystopovat nebezpečné invazní organismy dříve, než stačí napáchat závažné škody. Stejná metoda pomůže odhalit přítomnost vzácných, skrytě žijících tvorů.

Americký skokan volský (Rana catesbeiana) dorůstá délky 15 centimetrů a hmotnosti 0,5 kilogramu. Doma je v Severní Americe, ale lidé jej zavlekli i do Evropy, kde se stal nebezpečným vetřelcem. Vytlačuje místní druhy žab a roznáší mezi nimi smrtící choroby. Nejúčinněji se dá proti skokanům volským zasáhnout, když je jejich invaze v samém počátku a ve vodní nádrži se nestačili příliš rozmnožit. Ojedinělé žáby ale snadno uniknou pozornosti ochránců přírody. Francesco Ficetola z Univerzity Josepha Fouriera v Grenoblu vyvinul genetický test, který odhalí přítomnost stopových množství DNA, kterou skokan volský vylučuje do okolí s močí, výkaly a slizem z kůže. Analýzou vzorku vody je Ficetola schopen říci, jestli v nádrži skokan volský plaval nebo ne. Nelze spočítat, kolik skokanů už do nádrže proniklo, ale test dá vědcům aspoň rámcovou představu o intenzitě invaze.

Stejný postup lze využít pro odhalení vzácných, skrytě žijících tvorů. O možnostech testu, jejichž princip Ficetola zveřejnil ve vědeckém časopise Biology Letters, vypovídá fakt, že analýza DNA z pouhého kubického centimetru luční půdy odhalí polovinu všech rostlinných druhů, které na louce rostou.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.