Maniok od Billa Gatese

22. září 2010

Nadace Billa Gatese sponzoruje snad nejambicióznější projekt genetického inženýrství - přípravu obohaceného manioku.

Kořeny manioku jedlého (Manihot esculenta), anglicky cassava, představují hlavní zdroj potravy pro cca 800 milionů lidí, z nichž 250 milionů žije v subsaharské Africe. V rámci projektu BioCassava Plus, který sponzoruje nadace Billa a Melindy Gatesových, nyní vznikla vylepšená forma této plodiny. Její kořeny by v jediném jídle měly člověku poskytnout celou denní dávku vitamínů, minerálů i proteinů.

Maniokové kořeny

Tým molekulárních biologů a odborníků na biologii rostlin z Ohijské státní univerzity rostlinu "dovybavil" geny, které zlepšují transport železa a zinku z půdy a jejich ukládání v rostlinných tkáních. Další geny zvyšují produkci beta karotenu - prekurzoru vitamínu A a E. Produkce vitamínu A je podle zprávy na stránkách Science Daily až 30krát vyšší než u nemodifikovaných rostlin.

Skutečnou výzvu představovalo zvýšení obsahu proteinů. Většina dusíku, potřebného pro syntézu aminokyselin, pochází z jedovatých kyanogenů, které se před vařením manioku zdlouhavě odstraňují. Tým se proto místo eliminace jedovatých látek zaměřil na urychlení jejich konverze na proteiny. Snad poslední úpravu manioku představuje zvýšení odolnosti vůči virovým infekcím, které jeho pěstování často maří.

Podle vedoucího vědeckého týmu Richarda Sayreho je BioCassava Plus zatím vůbec nejambicióznější projekt genetického inženýrství. Testování modifikovaného manioku přímo na afrických polích by mohlo být zahájeno v roce 2010.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka