Velikonoční příběh jde ke kořeni lidství. Vypráví o vlastní slabosti, zradě, ale i naději, říká kněz Mohelník

31. březen 2024

Během několika velikonočních dnů můžeme prožít úplně všechno, jejich příběh nabízí celou škálu silných témat. Emoční prožitek těchto svátků je pokaždé jiný, promítá se do něj aktuální stav našich životů i dění okolo nás, ve společnosti. Jak vnímají obraz Velikonoc letošního roku hosté debaty Vertikály? Které momenty velikonočního příběhu považují za kompatibilní s naší současností?

Ve sváteční debatě Vertikály uslyšíte Francescu Šimuniovou, abatyši česko-německého benediktinského opatství Venio, a dominikána Benedikta Mohelníka, teologa, kněze a pedagoga. Moderuje Eva Hůlková.

Patrně největší pašijové hry mají v Mexico City. První část Vertikály probere velikonoční tradice ve světě. Muslimové v těchto dnech slaví Ramadán. A připomeneme, že letos slaví 45 let Život Briana. Film, který se sice odehrává o Velikonocích, ale vzbudil značné kontroverze. Moderuje Adam Šindelář.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.