BOBÍK ZMĚŘÍ KOSMICKÉ ZÁŘENÍ

3. listopad 2004

V Argentině se množí vědecké sudy s ryze českými jmény. Po sondě ZNALEK, kterou pojmenovaly děti z EXPEDICE VESMÍR, už do jihoamerické pampy míří sudy BOBÍK, BRKO a JEDLÍK. Jejich jména vymyslely děti, které se zúčastnily ojedinělé akce, pořádané Českým rozhlasem 1 - Radiožurnálem a Fyzikálním ústavem Akademie věd ČR.

Sondy jsou vědecká zařízení, podobná obřím sudům, která pomohou mezinárodnímu vědeckému týmu odhalit záhadu vzniku kosmického záření s velmi vysokou energií. Nikdo zatím netuší, odkud se bere, ani jakou cestou k nám přilétá. Na rozluštění tohoto tajemství budou mít krom českých vědců podíl i děti.

Logo

Do soutěže přišlo během října 2004 celkem 83 přihlášek. Nejlepší návrhy vybrala odborná porota ve složení: doc. RNDr. Helena Illnerová, DrSc. - předsedkyně Akademie věd ČR, Petr Jakeš, Ph.D., CSc. - geolog, Jan Řídký, CSc. - vedoucí oddělení fyziky elementárních částic Fyzikálního ústavu AV ČR, Lucie Seifertová - ak. malířka.

Porotci měli původně vybrat pouze deset jmen, ale jak se nakonec všichni shodli, názvy navrhované dětmi i práce, kterými je doplnily, byly tak pěkné, že počet rozšířili na 15. Některé názvy podaly nezávisle na sobě dvě děti, a proto mezinárodní certifikát z Argentiny obdrží tito soutěžící za názvy:

Logo

1) MOZEK

Jiří a Marie Dreiseitelovi, Milenov

povídka Revoluce

2) BRKO

Martin Bumba, 13 let, Nová Paka

Je to úžasná vědecká akce a Brko je něco ve smyslu něčeho skvělého, ojedinělého a výjimečného. Pro jednotlivá písmena lze najít vysvětlení v anglickém jazyce: B - bird jako pták, R - restart jako znovu, K - keg jako soudek a O - ovenproof jako žáruvzdorný. Ptáci jsou totiž schopni letu, tato mise znovu osadí další nejen žáruvzdorné sudy do observatoře Pierre Auger.

3) UCHO

dvojčata Pavel a Petr Pleskačovi, Žatec

a Dominik Šimůnek, Ostrava-Dubina

Jsme dvojčata Pavel a Petr Pleskačovi, je nám 10 let a chtěli bychom se zapojit do vesmírné soutěže. Já Pavel jsem namaloval obrázek a bratr Petr vymyslel název.

4) BOBIK

Jakub Stourač, 6 let

obrázky

5) ANDA

Anička Davidová, 5 let, Ústí nad Labem

obrázek

6) PATROSH

Libuše Nováková, Moravské Budějovice

Čti "pátroš". To proto, že bude pátrat, až něco vypátrá.

7) OKO

Miroslav Chmel, 12 let, České Budějovice, a Radek Sedláček, Jaroměřice nad Rokytnou

obrázek

8) STELO

Lucie Jílková, 14 let, Třeboň

obrázek

9) JEDLIK

Daniel Kander, Praha 5 - Zbraslav

obrázek

10) SOVA

Nataša Richterová 8 let, Zastávka u Brna

obrázek

11) MYSLIK

Jan Geryk, 13 let, Příbor

povídka Sud

12) LUNARION

Kristýna Kottová, 15 let, Prachatice

Vzniklo mi spojením slov Luna a Orion.

Představuji si, že v blízké budoucnosti se vesmírem budou pohybovat nejen sondy, ale i lidé na svých vesmírných strojích. Na různých mezistanicích budou rakety čerpat palivo a stanice Lunarion bude tím zvláštní, že se tam dětem budou podávat čokoládové bonbóny Orion. Děti samy poznají, kam mají za sladkostmi zamířit, název Lunarion jim sám napoví.

13) KERBEROS

Pavel Přeučil, 15 let, Praha 8

Podle psa, který hlídal podsvětí. Ty sudy jsou vlastně také strážci, kteří hlídají, když cokoliv neznámého přiletí z vesmíru, aby to zachytily. Ještě básnička:

Je třeba mít dobrý nos

jako hlídač Kerberos

všechno okamžitě chytne

nic z vesmíru mu neunikne

14) GOLEM

Daniel Rauscher, Jihlava

Jde o českou legendu z pražského života ze 16. století (sestrojil jej rabín Jehuda a Loev).

15) VODAK

Jakub Poruba, Štramberk

obrázek

První čtyři sudy už v Argentině své jméno dostaly. Až budou pojmenovány i ostatní, vědci je odvezou do argentinských plání. Tam budou spolu s dalšími 1.600 sudy měřit dopadající kosmické záření v projektu nazvaném Pierre Auger. Jde o jedno z největších vědeckých experimentálních zařízení na světě, na jehož budování se významně podílejí čeští vědci právě z Fyzikálního ústavu Akademie věd České republiky.

autor: Marek Janáč
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.