Vinařům v Ústeckém kraji poškodil mráz většinu letošní úrody. Škody půjdou do stovek milionů

25. duben 2024 15:05

Vlna mrazů v Ústeckém kraji spálila většinu letošní úrody vína. Pro některé vinaře tak sezóna skončila dřív, než začala. Pěstitelé teď čekají, až pominou poslední mrazy a oni začnou sčítat konečné škody. Podle jejich prvotních odhadů půjdou do stovek milionů korun.

„Zmrzlo všechno, co bylo venku – něčím to někde ještě obroste, ale už bez hroznů. S těmi už jsem se rozloučil,“ ukazuje vinař Jakub Mikulášek jeden z uschlých výhonů. Během posledních mrazivých nocí ve Vičickém vinohradu mu pomrzlo 100 procent letošní úrody.

Vinař Pavel Hrabkovský z Velkých Žernosek se rozhodl, že ve vinicích zkusí zapálit balíky slámy. „Rozhořeli jsme ten balík svrchu, pak jsme do něj nalili pár kýblů vody, aby to jen doutnalo. Tím se v té vinici změní mikroklima – mělo by to udělat jakousi dýmovou záclonu, díky které by to nemělo tolik promrzat,“ popisuje.

Dýmovou clonu vinaři stihli vytvořit ale jen u vybraných odrůd, zhruba na polovině vinohradu.

„Chránili jsme tak asi šest hektarů vinohradu, podařilo se nám tak ochránit dejme tomu hektar. Takže nám to bohužel moc nepomohlo – 90 procent je zmrzlých. Katastrofa to je,“ konstatuje Hrabkovský.

Na českých vinohradech letos hrozny nevyrostou

Míru poškození potvrzuje i prezident Svazu vinařů Martin Chlad a současně odhaduje, že letošní škody na úrodě u českých vinařů půjdou do milionů korun.

„S jistotou v tuto chvíli mohu říct, že naprosto katastrofální situace je v české vinařské oblasti – tam už se můžeme bavit o 100procentní likvidaci vinohradů. Už po tom uplynulém víkendu bylo jasné, že se ty škody budou pohybovat v řádu stovek milionů korun,“ shrnul Chlad.

Finální škody budou vinaři sčítat na konci týdne, kdy Česko čeká poslední mrazivá noc.

Spustit audio

Související