Restart: Pozvánka na setkání s Jiřím Suchým i poslech z Metropolitní opery

3. květen 2014

Kulturní stanice Českého rozhlasu dnes nazývaná Vltava, slaví letos 50 let. Jako součást oslav zve své posluchače o víkendu 3. – 4. května na setkání se zajímavými hosty i poslech opery.

Kdy:3. - 4. 5. 2014Kde:Český rozhlas, Studio 2 Vinohradská 12 Praha 2 VSTUP ZDARMA

Program, kterého se můžete osobně zúčastnit:

Sobota 3. 5. 2014 08:00 – 12:00 Restart Vltavy aneb Padesát let třetího programu. Živé vysílání ze studia 2 s publikem a posluchačskou soutěží. Vzpomínky na dávné tvůrce našeho vysílání, archivní ukázky pořadů. Vyprávění Jiřího Suchého (9.30) o tom, jak vznikaly Gramotingltangly a vůbec obrázek rozhlasových let šedesátých, kdy se zrodil programový předchůdce dnešní Vltavy.Před polednem představíme nový projekt „Scarlattiho sonáty opět na klavír!“ Hrají Barbora Krištofová Sejáková a Karel Vrtiška. S interprety bude hovořit šéfredaktor Vltavy Lukáš Hurník a dramaturgyně Vladimíra Lukařová. Uvádějí Eliška Závodná a Tomáš Černý. 19.00 hodin Společný komentovaný poslech přímého přenosu Belliniho opery Puritáni z Metropolitní opery v New Yorku ve špičkové kvalitě rozhlasové techniky.

00893283.jpeg

Neděle 4. 5. 2014 09:00 – 12:00 Restart Vltavy aneb Padesát let třetího programu. Živé vysílání ze studia 2 s publikem a posluchačskou soutěží. 3x 60, a to s vámi! Ohlédnutí za tzv. stereobloky 70. a 80. let. Setkání se zvukaři a dalšími tvůrci, vzpomínky na autory a průvodce pořadů 3x 60, a to stereo a Dveře dokořán. V rámci pořadu uvedeme v 11 hodin 5. část seriálu podle Boleslava Pruse Faraon. 16.30 hodin S Lukášem Hurníkem, šéfredaktorem stanice Vltava o změnách v programu, který začne Vltava vysílat 5. 5. 2014

Čtěte také: Restart Vltavy aneb Padesát let třetího programu

Místa si rezervujte na vltava@rozhlas.cz nebo volejte na 221 552 677, ale uvítáme vás i bez rezervace.


Restart Vltavy aneb Padesát let třetího programu!

03108753.jpeg

Jubilejní vysílání, které řídíte vy! Staňte se tím, kdo rozhodne, který pořad z půlstoletí existence rozhlasového programu pro náročné posluchače chcete v danou chvíli slyšet. Víkend plný tematických besed s tvůrci pořadů, společný poslech operního přenosu, telefonická soutěž o věcné i zvukové ceny!

V lednu roku 1964 byla v Československém rozhlase ustavena tzv. redakční skupina Třetího programu (na půdorysu okruhu Československo II - VKV). Jejím úkolem bylo vytvořit program odlišný od národního okruhu Praha a federálního (především zpravodajského) vysílání stanice Československo I. Díky tomu se zrodilo tzv. vysílání pro náročného posluchače, kde začaly vznikat programy jako Gramotingltangl, Sám doma s hudbou, 33 otázek pro…, Etická knihovna, Schůzky s literaturou a mnoho dalších, jakož i přímé přenosy koncertů, operních představení a podobně. Stanice Československo II – VKV (vysílala jako první na velmi krátkých vlnách, což mimo jiné umožnilo pokusy s hudební i slovesnou stereofonií) byla přímým předchůdcem dnešní Vltavy (pojmenované tak na počátku 70. let).

Restart Vltavy – coby mimořádný dvoudenní víkendový program – by měl hravou formou připomenout, že takový druh výběrového vysílání existuje u nás už padesát let a že za dobu jeho existence se v archivu nashromáždila řada vynikajících a zajímavých nahrávek hudby, dramatických a literárních pořadů či publicistiky, k nimž současná Vltava přidává každý den další a další – kupříkladu díky Mozaice, Osudům, Radiodokumentu, Akademiím, Slovu o hudbě, Čajovně, Schůzkám s literaturou a podobně.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.