Mezinárodní den jazzu na Vltavě

25. duben 2016

Mezinárodní den jazzu byl v roce 2011 ustaven jako uznání neutuchajícího humanistického náboje, který s sebou jazz nese od dob svého vzniku okolo roku 1900. Český rozhlas se k oslavám letos také připojuje.

Sobota 30. dubna 2016 připadá na „International Jazz Day“ a pod záštitou UNESCO se po celém světě pořádají jazzové koncerty, workshopy a další akce. Nalaďte se na poselství Mezinárodního dne jazzu společně s námi a objevte jazzovou svobodu a otevřenost!

Hlavní program:

19.00 PŘÍMÝ PŘENOS Z KLUBU JAZZ DOCKConcept Art Orchestra řízený Štěpánkou Balcarovou hraje vítězné skladby Skladatelské soutěže Karla Krautgartnera o nejlepší kompozice pro jazzový orchestr. Koncert vysíláme ve spolupráci s UNESCO a Evropskou vysílací unií do Finska, Švédska a Německa. Z místa konání živě moderuje Petr Gojda.Přidejte se k události na Facebooku!

03614777.jpeg

Kompletní program:

1.00 JAZZ & WORLD LIVEKoncerty Finského a Švédského rozhlasu u příležitosti Mezinárodního dne jazzu. UMO Jazz Orchestra a Gregory Porter (Finsko), Norrbotten Big Band hraje Quincyho Jonese (Švédsko).Připravil a uvádí Václav Vraný.

Čtěte také: Poslouchejte vítězné skladby Soutěže Karla KrautgartneraCo je to jazz?

7.30 RANNÍ KONCERTGeorge Gershwin: Výběr z písní v úpravě pro klavír. Hraje Leon Bates.

8.02 TIP PRO JAZZOFILYDesku týdne vybírá Otakar Svoboda – Christopher Zuar Orchestra: Musings.

12.10 HUDEBNÍ GALERIEGeorge Gershwin: Rapsodie v modrém. Verze pro klavír a jazzový orchestr. Hrají Tatiana Roitman a Hot Springs Music Festival Symphony Orchestra, řídí Richard Tosenberg.Jazzová prealudia 2. část. Hraje Emil Leichne (klavír).Američan v Paříži. Hraje Symfonický orchestr z Dallasu, řídí Eduardo Mata.Summertime. Píseň z 1. jednání opery Porgy a Bess. Zpívají Ella Fitzgerald a Louis Armstrong. Hrají Louis Armstrong (trubka) a Russell Garcia and His Orchestra, řídí Russell Garcia.

03429089.jpeg

15.26 CONCERTO & CONCERTINOEduard Douša: Jazzatina. Skladba pro sólovou trubku. Hraje Jan Linda.George Gershwin: Porgy a Bess. Suita z opery. Hrají Pražští žesťoví sólisté.Leonard Bernstein: Sonáta pro klarinet a klavír. Hrají Petr Kubík a Jan Dušek.

16.00 JAZZ 21. STOLETÍJazzoví hudebníci Jaromír Honzák, Pavel Klikar, David Dorůžka, Emil Viklický a Ondřej Štveráček hovoří o jazzu. Připravil a uvádí Václav Vraný.

17.45 SLADKÉ JE ŽÍTJazz doprovází poezii, poezie doprovází jazz. Neveselé hry. Pásmo z veršů srbského básníka Vaska Popy v překladech Luďka Kubišty a Ireny Wenigové připravil Pavel Šrut. Účinkují Andrea Eisnerová, Miroslav Táborský a Hana Kofránková, která má také režii. Hudbu Toma Harrella vybral Jiří Starý.

03614777.jpeg

19.00 MEZINÁRODNÍ DEN JAZZUConcept Art Orchestra řízený Štěpánkou Balcarovou v přímém přenosu z klubu Jazz Dock hraje vítězné skladby Skladatelské soutěže Karla Krautgartnera o nejlepší kompozice pro jazzový orchestr. Koncert vysíláme ve spolupráci s UNESCO a Evropskou vysílací unií do Finska, Švédska a Německa. Z místa konání živě moderuje Petr Gojda.

20.00 OPERNÍ VEČERGeorge Gershwin: Porgy a Bess. Průřez operou na libreto Haywarda DuBose a Iry Gershwina. V unikátním historickém pořadu Lubomíra Dorůžky vysílaném roku 1957 slovem provízí Rudolf Pellar.Osoby a obsazení: Porgy (Lawrence Winters), Bess (Camilla Williams), Serena (Inez Natthews), Sporting Life (Avon Long), Crown (Waran Coleman), Clara (June McMechen), Maria (Helen Dowdy) a Jake (Eddie Matthews). Orchestr řídí Lehman Engel.

02493068.jpeg

21.00 MEZINÁRODNÍ DEN JAZZUAndy Schofield Sextet v přímém přenosu z pražského klubu Jaz Dock. Účinkují Andy Schofiled, Petr Klafus a Suzanne Higgins (saxofon), Stanislav Mácha (piano), Petr Dvorský /kontrabas), Daniel Šoltis (bicí nástroje). Z místa konání živě moderuje Petr Gojda.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.