Cirkus je a cirkus bude!

Za novým cirkusem na stará místa v době konání 11. ročníku Mezinárodního festivalu Letní Letná.

Cirkus je a cirkus bude! Kdo by tomu věřil v 70. letech 20. století, kdy cirkus prožíval diváckou krizi a vypadalo to s ním nahnutě. Ale právě v tu dobu přišla z různých stran, nejprve ve Francii, později i jinde, obroda, kterou dnes nazýváme cirkusem novým.

03188537.jpeg

Nový cirkus bývá označován za spojení cirkusových technik a výstupů a cirkusového prostředí s divadelními principy. Ovšem tahle definice by jen stěží postihla všechny podoby, kterými cirkus žije.

U nás se nový cirkus pojí s festivalem, který nám ho objevil a později ukázal, jak různé mohou být podoby umění schovaných do šapitó. Letní Letná.

Na jedenáctý ročník se vypravili s mikrofonem Tomáš Černý a Petr Gojda.

Očekávanými vrcholy letošní Letní Letné se stala představení francouzských souborů Cirque Trotolla a Petit Theatre Baraque. Inscenace Matamore se hraje o postavu pocházející z Comedie dell Arte, typ chlubného vojáka.

Bonaventure, Titoune a Mads, Branlo a Nigloo, se všemi aktéry jsme mluvili přímo v šapitó, o souvislostech představení i souvislostech nového cirkusu.

Představení Poivre rose bylo nejen u nás očekáváno s velkou zvědavostí hlavně kvůli mladým artistům, česká kritika po jeho premiéře psala hlavně o Ivě Bittové.

Mluvili jsme s ní u jejích nástrojů také o cirkuse v době jejího angažmá v Huse na provázku.

DOLLS je poslední představení Cirku La Putyka, který je neodmyslitelně spojený s postavou Rosti Nováka ml. a tím také se starou loutkářskou a cirkusovou rodinou Kopeckých.

Spojení loutek a cirkusu nejen v rodině, ale také třeba na DAMU, bylo podnětem k velkému rozhovoru s principálem, hercem a režisérem u příležitosti pražské premiéry projektu.

V nové knize s názvem Orbis Cirkus od autorů Ondřeje Cihláře a Hanuše Jordana se dočteme, že kromě Letní Letné je u nás ještě jedna iniciativa sdružující kolem sebe lidi se zájmem o Nový cirkus. Cirqueon.

Nuselské učiliště mladých artistů a žonglérů se pro velký zájem veřejnosti a také s ohledem na vlastní tvůrčí potřeby rozšiřuje. Probíhající práce jsou ideální dobou pro malou procházku s ředitelkou Cirqueonu Šárkou Maršíkovou.

Cirkus je a cirkus bude!

Spustit audio