Šťastný fotograf ze Sovince. Osudy Jindřicha Štreita

5. září 2016

Kdo by neznal fotografa Jindřicha Štreita, který během svého dosavadního života uspořádal více než 1200 výstav, vydal více než třicet knih a potěšil svými fotografiemi tisíce lidí na celém světě?! Tento neuvěřitelně vitální sedmdesátník ze Sovince nám přiblíží u příležitosti svého životního jubilea svůj životní příběh.

Osudy Jindřicha Štreita poslouchejte v premiéře na Vltavě v týdnu od 5. do 9. září vždy od 11:30. Do úvodní části se můžeme zaposlouchat přímo v den, kdy Jindřich Štreit oslaví jubileum, k němuž mu srdečně blahopřejeme. Po odvysílání se drama objeví také na stránce Hry a četba.

Web Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout.

Dozvíme se, jaké dětství strávil s rodiči v sudetských vískách, které školy navštěvoval a kteří učitelé mu dali dobrý základ pro život. Jindřich Štreit rovněž zavzpomíná, jak prožíval dobu normalizace, během níž zakusil i čtyřměsíční vyšetřovací vazbu v ruzyňské věznici a odsouzení k trestu odnětí svobody za hanobení republiky a prezidenta na 10 měsíců s odkladem na dva roky.

Nebude chybět jeho osobní vyznání fotografii: „Od roku 1963, kdy jsem vzal poprvé fotoaparát do ruky koncepčně, stalo se fotografování alfou i omegou mého života. Jsem tomu velice rád, protože fotografování vám otevírá svět. Je to tvoření, které vás naučí všímat si detailů, ve kterých je to největší kouzlo. Já jsem nadšen fotografií, i když je to už mnoho a mnoho let, co se jí věnuji, a myslím si, že vedle lásky je to to nejkrásnější, co mě v životě potkalo.“

03696741.jpeg

Jindřich Štreit se samozřejmě nevyhne ani povídání o Sovinci, z něhož téměř denně odjíždí na vernisáže a za svými studenty z Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě a do něhož se celý život opět vrací. Pozve rovněž posluchače na probíhající výstavu Jindřich Štreit (Ne)známé fotografie 1978 – 1989, která potrvá v Muzeu umění v Olomouci do 30. října.

„To nejdůležitější v životě je zdraví a mezilidské vztahy. Usiluji o to, aby byly přátelské, aby lidé našli vzájemné pochopení, aby se tolerovali a byli laskaví a milí. A to je můj cíl, abych všechny tyto důležité věci podporoval,“ končí své vltavské Osudy šťastný fotograf ze Sovince.

Čtěte také: Kde domov můj? V krabici plné Štreita


Cyklus připravil v olomouckém studiu Českého rozhlasu Jan Sulovský. Technicky spolupracoval mistr zvuku Zdeněk Prchlík, hudebně Antonín Schindler.

Pořad natočila v průběhu léta 2016 tvůrčí skupina Drama a literatura v Olomouci.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a četba

autor: sul
Spustit audio