Vyvezli jsme za hranice nadějnou hudbu

7. únor 2014

Páteční večer přinese ohlédnutí za půlročním projektem Přestřelka Speciál, v němž se autorská triáda Ajva-Pedro-Stano věnovala vývozu současné české nemainstreamové hudby do zahraničí.

Společně s hudebními vydavateli, promotéry a publicisty Josefem Sedloněm, Davidem Urbanem, Michalem Mákou, Michalem Brennerem, Petrou Ludvíkovou a Lucií Udvardyovou hledali v rámci pořadu Čajovna na Českém rozhlase Vltava odpovědi na otázky, jak se v poslední době daří českým muzikantům z alternativní či popové scény proniknout výrazněji za hranice naší domoviny, co brání hojnějšímu rozletu našich talentů či co lze v dnešní době považovat za úspěch české kapely v zahraničí.

Co lze dneska považovat za úspěch nemainstreamové hudby v zahraničí?

Michal Máka („lovec“ hudebních talentů, Supraphon):Na rovinu a upřímně, že bych měl pocit, že někdo někde venku uspěl, to nemám. Ale vidím to i z druhé strany: v Supraphonu děláme i klasickou hudbu a tam je ten úspěch prokazatelný. Naše zcela nejprodávanější deska v zahraničí je 15 tisíc alb. Jde o Pavel Haas Quartet a je to dáno i tím, že získali v zahraničí poměrně prestižní ocenění v rámci klasiky.

Josef Sedloň (dramaturg hudební série Music Infinity):My všichni, co tady sedíme, máme rádi novou muziku, alternativní nebo nemainstreamové žánry. A tam pak můžeme mluvit o nějakém průlomu, ať už je to Ecstasy of Saint Theresa nebo Floex v Japonsku. Existují výjimky, ale o některých tady v Čechách ani nevíme, třeba nějaký DJ – producent, který jezdí po Jižní Americe... Úspěch je sice relativní, těžko se dá změřit, ale pro mě úspěch znamená, že hraješ v zahraničí a někdo tě pravidelně zve do zahraničí hrát.

Petra Ludvíková (dramaturgyně koncertních večerů EuroConnections):Pro někoho může být úspěch to, že vyrazí na turné do zahraničí, které nemusí sám dotovat, nemusí platit např. cestu a je pozván na regulérní koncert nebo o něm vyjdou zajímavé recenze. Pro někoho může být úspěch, že naváže spolupráci s dalšími zahraničními muzikanty a společně se podílejí na vytvoření desky nebo to, že někdo ze zahraničí hostuje na jeho albu.

V pátečním pořadu zazní sestřih z diskuse u kulatého stolu s odborníky na téma export české hudby a uslyšíte několik kapel, o jejichž hudebním úspěchu v zahraničí neměli hosté pochyb (Ecstasy Of St. Theresa, Floex, Sunshine, Dva). Rovněž vám nabídneme záznam z odvysílané soutěžní ankety O nejnadějnější současnou českou nemainstreamovou skladbu pro export.

Skladby nominované do ankety O nejnadějnější současnou českou nemainstreamovou skladbu pro export:
Sonority: Raw Dist (nominoval Josef Sedloň)
Střed světa: Ozvěna Zmačkaná Opodál (nominovala Lucia Udvardyová)
Clarinet Factory: Jedeme do Ameriky (nominoval Michal Máka)
Never Sol: Lay Down - vítězná skladba (nominovala Petra Ludvíková)
Fiordmoss: Maud (nominoval Michal Brenner)
Saade: Into The Space (nominoval David Urban)
Jock The Lock: Changing The Way (nominovali autoři Přestřelky Ajva, Pedro a Stano)

Poslechnout si budete moci i několik skladeb, které vítězný projekt Never Sol nahrál v srpnu v karlínském hudebním studiu Českého rozhlasu a jež byly následně rozeslány evropským rozhlasům sdruženým v EBU (Evropská vysílací unie). A na závěr autorka projektu Never Sol Sára Vondrášková prozradí, co se z jejich hudebních plánů a zahraničních snů po vydání debutového alba Under Quite (v září 2013) již naplnilo.Připravila a uvádí Iva Jonášová.

Spustit audio