Čtvrtletník posluchačů a příznivců stanice Vltava 3/2014

12. září 2014

Podzimní číslo vltavského magazínu.

v minulých týdnech a měsících se podařilo několik věcí, které se dlouho nedařily. Publikum Vltavy podle posledního výzkumu prolomilo psychologickou hranici 200 tisíc posluchačů týdně. Čísla jsou někdy ošidná, ale o tuto radost se člověk prostě musí podělit. Děkujeme vám za Vaši přízeň.

Slyšeli jste nový Kabaret v éteru – Rádio Ořechovka? O tom, že by kulturní stanice Českého rozhlasu měla mít svůj kabaret, se mluví minimálně patnáct let. Konečně se to podařilo, a to s živým ohlasem posluchačů. Někteří už na nás sice sepisují stížnosti, ale tak to u satiry bývá… Celá desetiletí ležely v rozhlasovém archivu noty na Dvořákovu zcela neznámou operu Alfred. Několik institucí se propojilo a Alfreda už SOČR s výbornými pěvci ve Studiu 1 nahrává. A každé dopoledne vysíláme živě Telefonotéku, v níž se od května představily nejlepší osobnosti umění a vědya na vaše dotazy čekají den co den další a další. Přejivšem příznivcům Vltavy příjemný podzim, ono ročníobdobí, v němž se rozhlas poslouchá možná nejlépe…

Lukáš Hurník

autor: ČRo Vltava
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.