Bitvy 1. světové války

23. červen 2014

Další programová řada naší stanice věnovaná tématu Velké války. Jde o série šesti rozhlasových dokumentů, které vytvořil tým autorů ve spolupráci s historiky Vojenského historického ústavu.

První dokument Bitva o Halič – Stejný čas pro vítězství i tragedie, který jsme vysílali na konci května v řadě Radiodokument, sleduje příběhy tří vojáků, kteří bojovali v rakousko- uherské uniformě v Haliči. Ani jeden z nich nepočítal, že se dostane do přímého boje, a jen jediný z těch tří se vrátil domů. Zachovaly se jen letmé zápisky z posledních dnů v podobě deníků a korespondence jako svědectví o tom, jak vítězství v jedné bitvě může být současně tragedií tisíců vojáků. Dokument Bitva o Halič natočila v režii Petra Mančala Bronislava Janečková.

V cyklu pokračujeme pořadem Bitvy na Drině – tažení plné omylů; Srbská fronta jako ukázka domýšlivostia nepřipravenosti rakouské armády. Druhý díl scenáristy Daniela Moravce a režiséra Vlada Ruska nás zavede prostřednictvím dvou hlavních postav do Srbska, kdy v onom neklidném létě roku 1914 podél řeky Driny probíhaly boje rakousko-uherské a srbské armády. Na rakouské straně tehdy v uniformě stál i novinář a spisovatel Egon Ervín Kisch, který zanechal o průběhu těchto bojů deníkové svědectví. Jako vrchní velitel armády v Srbsku byl jmenován Oskar Potiorek, který vypracoval vlastní a smělý plán útoku. Útok se změnil v dobrodružnou akci, ve které padlo přes 270 tisíc vojáků.

K výročí zahájení prvních bojů připravuje stanice Vltava dvě speciální vydání Víkendové přílohy – 28. června a 28. července.

autor: Jiří Kamen
Spustit audio