Dílna rozhlasového dokumentu na Šrámkově Sobotce

21. září 2016

"Slyšíš...?" ptá se náhle Ratkin, hlas tlumí a čemusi tajemnému naslouchá... Citát ze slavné prózy Fráni Šrámka Stříbrný vítr jsme použili jako název pro další speciální vydání Radiodokumentu s tématikou začínajících autorů a jejich objevování žánru rozhlasového dokumentu.

Sběratelská vášeň a posedlost drahými kameny, kempování jako způsob trávení letní dovolené, móda a její důležitost pro naše životy nebo genius loci zahrady rodného domu Fráni Šrámka.

To jsou některé z námětů krátkých pořadů, které vznikly v rámci dílny rozhlasového dokumentu na festivalu Šrámkova Sobotka - na festivalu, během kterého kulturu nejenom konzumujete, ale hlavně ji sami vytváříte. Jako návštěvníci Šrámkovy Sobotky se totiž vždy účastníte nějaké dílny – třeba recitační, divadelní, hudební nebo překladatelské – a letos poprvé také dílny rozhlasového dokumentu.

03452530.jpeg

S dokumentaristou Danem Moravcem, se kterým jsme dílnu vedli, jsme do Sobotky přijeli počátkem července s bednou plnou šňůr, mikrofonů, rekordérů, reproduktorů a sluchátek. A taky se zvědavostí, jaké to všechno bude. Provizorní studio jsme si vybudovali v obřadní síni městského úřadu (z celé kamenné budovy, kterou nám festival propůjčil, v ní byla nejlepší akustika) a po celý týden jsme se zde pak setkávali a pracovali se skupinkou zájemců o dokument.

V prvních dnech jsme se učili nahrávat a stříhat a povídali si o tom, jak zvolit téma a vystavět příběh. V dalších dnech účastníci dílny čím dál častěji vyráželi na lov zvuků a rozhovorů. Postavy s rekordéry a sluchátky na uších jste mohli potkat v místních hospodách, na náměstí nebo v knihovně, u místního koupaliště, v nočních soboteckých uličkách i na polích okolo Sobotky. Závěrem festivalového týdne jsme pak všichni ztráceli pojem o čase a s červenýma očima jsme seděli před obrazovkami počítačů a horečnatě dokončovali finální mixy krátkých zvukových dokumentů.

Intenzivní atmosféru naší dílny vám chceme zprostředkovat a proto jsme vltavského studia pozvali její účastníky - Olgu, Jiřího, Adélu, Josefa, Lucii, Veroniku a Helenu. Jestli si chcete poslechnout, co v Sobotce vytvořili, nebo vás zajímá, jaké to je, vyzkoušet si vlastní rozhlasový dokument natočit, pusťte si záznam pořadu.

autoři: Jiří Slavičínský , Dan Moravec
Spustit audio