Der Godfather Leo. Dokument o průkopníku stereofonie a zakladateli soutěže Prix Europa

29. březen 2017

Pořad Evy Nachmilnerové o Peteru Leonhardu Braunovi, průkopníku dokumentárního rozhlasového žánru feature, objeviteli stereofonie pro rozhlasový dokument, zakladateli soutěže Prix Europa a International Feature Conference.

„ Potřeboval jsem pořád elektrický proud a měl jsem 100 metrů šňůry, nemohl jsem se pohybovat dál než 100 metrů od elektrické zástrčky. Ale to je jedno, dokud ovládáš svoje řemeslo, tak se s tím nějak vypořádáš, a řemeslo se rozvíjelo stále víc. V momentu, kdy jsme měli první stereofonní přístroj, tak už jsme se mohli volně pohybovat a stali jsme se tak osvobozenými existencemi. Opustili jsme náš psací stůl, opustili jsme studio, a začali se pohybovat venku ve světě a nic už před námi nebylo bezpečné.“

Ne, tohle nebude příběh příběh o americkém gangsterovi, byť hlavní protagonista má charisma ne nepodobné tomu jaké vyzařuje Marlon Brando ve filmu kmotr.

V ukázkách z děl Hühner (Slepice) 1967, Hyänen (Hyeny)1972 a Glocken in Europa (Zvony v Evropě) 1973 objevujeme proměny možností rozhlasového vyprávění, které významně ovlivnily dějiny rozhlasového dokumentu.

Čtěte také: „Důležité je vytvořit něco, co se lidí dotkne,“ říká Eva Nachmilnerová.

Spustit audio