Ještě jednu kávu! Vídeň. Putování po evropských metropolích z pohledu architektury

8. prosinec 2020

Ve Vídni je vše trochu divadlo a na vše se dívá se špetkou ironie, která je někdy tak hořká jako káva, jejíž vůně proniká do všech koutů každé kavárny. Ulice a trhy tu však voní trochu jinak. Vůně balkánského a asijského koření se zde míchá s nejrůznějšími světovými jazyky. Vídeň není a nikdy nebyla jen středoevropským městem a v tom právě spočívá její kouzlo. 

Když se v šedesátých letech devatenáctého století Rakušané při stavbě nového parlamentu rozhodli pro styl přísného řeckého klasicismu, chtěli, aby ztělesňoval duch athénské demokracie. Dodneška stojí před parlamentem velká socha Athény, bohyně moudrosti. Symbolizuje fakt, že moudrost zůstává před parlamentem, ale nikdy nevstupuje dovnitř... tak alespoň tvrdí Vídeňáci.

Naschmarkt, Vídeň

Ve Vídni je vše trochu divadlo a na vše se dívá se špetkou ironie, která je někdy tak hořká jako káva, jejíž vůně proniká do všech koutů každé vídeňské kavárny. Ulice a trhy tu však voní trochu jinak. Vůně balkánského a asijského koření se zde míchá s nejrůznějšími světovými jazyky. Vídeň není a nikdy nebyla jen středoevropským městem a v tom právě spočívá její kouzlo.

Dnes je rakouská metropole nejrychleji se rozrůstajícím německy mluvícím městem vůbec a tato dynamika je patrná na každém rohu. Zároveň však všude trochu straší minulost, a to nejen v pohodlné nostalgii vídeňských kaváren. Další dokument Davida Vaughana ze série putování po evropských metropolích na téma: Jak se město odráží v naší fantazii?

autor: David Vaughan
Spustit audio

Související