Polní pošta – deníky a dopisy z první světové války

9. červenec 2013

Český rozhlas Vltava připravuje na příští rok ke 100. výročí zahájení první světové války cyklus pořadů Polní pošta připravený z dopisů a deníků z období z období 1914-1918, z front, na kterých bojovali vojáci ze zemí Koruny české, a to jak na straně Rakouska-Uherska, tak i tak v řadách československých legií; i ze zázemí, kde zůstali příbuzní vojáků.

Komentované ukázky z dopisů a deníků budeme vysílat v pořadu Víkendová příloha stanice Vltava od června 2014 do června roku 2015. Ke spolupráci pozveme historiky, kteří se zabývají obdobím první světové války.Vážení posluchači, obracíme se na vás s výzvou, pokud vaše rodina vlastní deníky nebo dopisy vašich předků z období první světové války, o jejich zapůjčení, nejlépe jejich kopií. Tyto dokumenty chceme využít k přípravě pořadů Polní pošty.

Před pěti lety jsme se v souvislosti s přípravou dvoudílného dokumentu Fanda a Lina, kde jsme věnovali příběhům obyvatel Trentina, kteří byli přesídleni v čase první světové války přesídleni do Čech a na Moravu a českých vojáků bojujících na italských frontách, na posluchače obrátili s podobnou ovšem tematicky omezenou výzvou: italské fronta a italští civilisté u nás. Dokument tehdy vyvolal značný ohlas.

Deníky a dopisy z první světové války posílejte na adresu:

Polní pošta Český rozhlas Vltava Vinohradská 12 120 99 Praha 2.

Odvysílané pořady si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: Jiří Kamen
Spustit audio