„Prostá potřeba ideálního světa“: Fenomén červené knihovny očima čtenářek

7. duben 2022

Romány pro ženy neboli červená knihovna - jejich svět přiblíží pořad Zpod závoje černých řas, ve kterém ženy otevřeně mluví o ohmataných knihách, o svých vysněných hrdinech a citově vyprahlých hrdinkách.

Autorka: Andrea Sodomková
Úryvky z červené knihovny přečetla: Dana Černá
 
Dramaturgie: Gabriela Albrechtová
Zvukový mistr: Roman Špála

Lokálně laděný příběh čtenářek romantických knih (většina dotazovaných bydlí v Proseči), vyprávění žen a dívek různého věku, v němž hlavní roli hraje místní knihovna jako místo setkávání a inspirace při výběru další četby. Autorka se poučila, jakou sílu má literatura, i když není takzvaně hodnotná, a proč ji vlastně číst opakovaně.

Tento druh literatury se její odpůrci snažili v různých dobách vymýtit pro její sentimentálnost, to se však ve skutečnosti nikdy nepovedlo, protože poptávka po tomto žánru byla a bude, to v dokumentu ostatně potvrzuje i literární historička Dagmar Mocná.

Ve své knize Ohromné maličkosti se brakové literatury zastává i anglický spisovatel G. K. Chesterton: „Prostá potřeba nějakého ideálního světa, kde smyšlené osoby hrají svobodně svou úlohu, je nekonečně hlubší než všechna estetická pravidla a mnohem důležitější.“ A na obranu přílišné citovosti nebo přecitlivělosti dodává: „Normální člověk bude vždycky sentimentální, neboť sentimentální je prostě ten, kdo má cit, ale nenamáhá se najít pro své cítění nový výraz.“

autor: Andrea Sodomková
Spustit audio