Jiří Belis, restaurátor a konzervátor památek

15. říjen 2015

Před čtyřmi lety, na podzim roku 2011, začal Jiří Belis působit v Muzeu města Ústí nad Labem.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Jeho odborné zaměření je velmi renesanční. Po střední průmyslové škole v Chomutově a následné odborné praxi začal studovat teorii kultury.

Ve své diplomové práci se zaměřil na památkovou péči v Severočeské hnědouhelné oblasti, dále studoval dějiny architektury – závěrečná práce se týkala výtvarného vývoje varhanních skříní, k tomu přidal druhou maturitu v Brně – v oboru muzejní konzervování, sbírá a opravuje staré hudební nástroje, jeho celoživotním koníčkem je mineralogie, je dobrovolným strážcem v Národním parku České Švýcarsko.

Zajímavých témat, kterým se s Jiřím Belisem ve vltavské Telefonotéce věnovala Eva Ocisková, bylo nemálo: od tatínka, přes matematiku, ke hvězdářství a jeho kamarádovi v klášteře Teplá. Dozvěděli jsme se, jaké znalosti a dovednosti musí člověk mít při sbírání a opravování hudebních nástrojů – aneb „bodlák za mandolinu“.

Nastínili jsme možnosti památkové péče a umělců ve vztahu k historickým hudebním nástrojům, dozvěděli jsme se, co jsou to Vidalovy „housle“, mluvili jsme o tichu a kráse v hudbě i v přírodě.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Eva Ocisková
Spustit audio