Jiří Nekvasil, ředitel Národního divadla moravskoslezského v Ostravě

22. prosinec 2015

Ohnivý zázrak- tak píše o letošní ostravské premiéře Prokofjevovy opery Ohnivý anděl německý časopis Opernwelt.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Režii tohoto pozoruhodného představení Národního divadla moravskoslezského má Jiří Nekvasil, jehož si pozval moderátor Ivan Ruml do živého vysílání Telefonotéky.

Hovořil s ním především o lásce k hudebně dramatické tvorbě Bohuslava Martinů, jehož ostravská inscenace Tři přání se při hostování objevila minulý týden na scéně pražského Národního divadla. Jiří Nekvasil se systematicky věnuje tomuto skladateli, který za svého života marně hledal svůj domov.

Za všechny zmiňme Nekvasilova filmová zpracování pro Českou televizi - Slzy nože, Podivuhodný let a Hlas lesa, které byly oceněny na mezinárodních televizních festivalech, dále režii Řeckých pašijí v Národním divadle, Julietty v Národním divadle Brno, Mirandoliny v Národním divadle moravskoslezském, kde od ledna 2010 působí jako ředitel.

Není bez zajímavosti, že ve spolupráci s Alešem Březinou natočil Jiří Nekvasil zásadní televizní dokumenty Martinů a Amerika a Návrat z exilu, které byly letos připomenuty v souvislosti se skladatelovým 125. výročím narození na ČT Art. Mají neocenitelnou hodnotu, protože o Bohuslavu Martinů hovoří pamětníci, kteří už dnes nejsou mezi námi.

O svých uměleckých plánech, úspěšných projektech a právě probíhající ostravské divadelní sezóně i osobních zálibách hovořil v Telefonotéce Jiří Nekvasil, absolvent operní režie u Ladislava Štrose na pražské Akademii múzických umění. Prozradil, že pochází z divadelní rodiny a Ostrava, kde strávil své dětství, mu neodmyslitelně přirostla k srdci.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Ivan Ruml
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.