Na návštěvě u lovců mamutů. Tvůrci Archeoparku Pavlov – Jiří Svoboda a Radko Květ

10. březen 2017

Pahorkatina Pálava na jižní Moravě patří ke světově proslulým nalezištím paleolitického osídlení. Regionální muzeum Mikulov se rozhodlo vybudovat ve vzácném terénu u obce Pavlov Archeopark, který by prezentoval zdejší 30 tisíc let starou kulturu.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Nad tímto nevšedním projektem se sešli archeolog a antropolog Prof. Jiří Svoboda z Akademie věd české republiky a Ing.arch. Radko Květ. Po několika měsících od otevření pro veřejnost lze hovořit o mimořádném úspěchu.

03814426.jpeg

Stavba roku 2016

Toto ocenění zřejmě plně zhodnotilo neobyčejně inteligentní architektonické řešení, které bylo možná částečně inspirováno atmosférou pravěké osídlené jeskyně. Hosté pořadu zajímavě vyprávějí například o nálezech přenesených z bezprostřední blízkosti či dokonce o skládce mamutích kostí, která zůstala pro oči návštěvníků na zcela původním místě.

Zvláštní kouzlo má tato architektura i v krajině, kde hrotité útvary vystupují ze zeleně přírodního terénu. „Bělostné plochy betonu se dobře snášejí s vápencovými skalisky Pálavy“, dodává architekt Květ. „Navíc se podařilo uplatnit v celkovém pohledu zříceninu hradu Děvičky jako typickou krajinou dominantu.“ Stavba se tak stala mimořádným příkladem harmonie krajiny, archeologických památek a originálního architektonického názoru.

Mapa na mamutím klu

Expoice nabízí řadu exponátů, které ilustrují život před 30 tisíci lety, včetně osobitého estetického cítění. Kromě klasického příkladu Věstonické Venuše je to především mamutí kel s mnoha poněkud záhadnými vrypy. „Tento kel není jediný svého druhu. V Předmostí je podobný, který jako by kopíroval půdorys Moravské brány. Víme, že lovci a sběrači, především nomádi, mají dobrý smysl pro vnímání a zobrazování krajiny, zvláště když jde o mapování zdrojů důležitých pro přežití. Interpretace těchto rytin jako praktických map je tedy zřejmě pravdivá.“, dodává Jiří Svoboda. Více na www.archeoparkpavlov.cz

03814425.jpeg

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Zuzana Ledererová
Spustit audio