Adam Skoumal, klavírista

26. leden 2015

Hostem Telefonotéky byl klavírista a skladatel Adam Skoumal.

Sólově vystupoval s většinou předních českých orchestrů, se Slovenskou filharmonií, s Bamberskými symfoniky vedenými Jonathanem Nottem a s dalšími evropskými orchestry, jako předního českého klavíristu i skladatele ho zná publikum v Evropě, v USA a v Japonsku.

Studoval na Pražské konzervatoři u profesorky Evy Boguniové a na Akademii múzických umění ve třídách Jana Panenky a Petra Toperczera.

V získávání zkušeností pokračoval na prestižních školách v USA: nejprve obdržel stipendium na Southern Methodist University v Dallasu a o dva roky později na Manhattan School of Music v New Yorku, kde studoval pod vedením Ruth Laredo.

V roce 1998 získal 2. cenu a titul laureáta na Mezinárodní soutěži Pražského jara. Je také laureátem mezinárodních soutěží v Itálii (Pinerolo 1999), v Portugalsku (Porto 1999), v USA (Leschetizky Competition v New Yorku) a byl finalistou mnoha dalších.

03299162.jpeg

Adam Skoumal natočil několik kompaktních disků s díly Schumanna, Dvořáka, Smetany, Rejchy a Janáčka. Společnost Arco Diva vydala zatím poslední CD s klavírními koncerty S. Rachmaninova a J. S. Bacha za doprovodu Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK.

Jako skladatel na sebe Adam Skoumal poprvé upozornil na soutěži Pražského jara 1998, kde získal se svou kompozicí cenu za nejlepší provedení české soudobé skladby.

V sezóně 2006 premiéroval svůj 1. Klavírní koncert s Pražskou komorní filharmonií a ve stejném roce provedl také svůj 2. Klavírní koncert za doprovodu Jihočeské komorní filharmonie. Skladbu Djinnia pro housle a klavír zařadil do svých programů také věhlasný houslista Shlomo Mintz.

Další Skoumalova houslová kompozice – Variace na cikánskou melodii – byla vybrána jako povinná soudobá skladba pro houslovou soutěž Concours International de Violon 2009 ve švýcarském Sionu a dále na Mezinárodní houslovou soutěž v Buenos Aires v Argentině 2010.

Na rok 2014 si Festival Pražské jaro objednal od Adama Skoumala houslový koncert, jehož premiéra zazněla v provedení Romana Patočky, Petera Altrichtera a Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

Témat k rozhovoru bylo hodně. Adam Skoumal ve vysílání prozradil své kompoziční plány, zavzpomínal na své koncertní cesty do zahraničí i na spolupráce s takovými umělci, jako je Shlomo Mintz nebo klavíristé Ruth Laredo, Lazar Berman, András Schiff a mnozí jiní.

Archiv odvysílaných pořadů.

Spustit audio