Aldo Amati, italský velvyslanec a Kamila Hálová, muzikoložka, pianistka a tlumočnice ambasády

9. září 2015

Italský velvyslanec v České republice s malebným hudebním příjmením, J. E. Aldo Amati, a s ním tlumočnice velvyslanectví Kamila Hálová, mimo jiné muzikoložka a pianistka přivítali po telefonu ve vysílání houslistu Václava Hudečka.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Tyto zdánlivě nesourodé hosty spojuje slavnostní událost - Václav Hudeček se totiž stane historicky prvním nositelem jednoho z nejprestižnějších italských ocenění, Řádu italské hvězdy, původně Řádu hvězdy italské solidarity.

Nový název „Řád italské hvězdy“ odpovídá změnám, které se udály od doby druhé světové války. Původně vznikl jako dík za významný přínos Italů v zahraničí nebo cizinců při poválečné obnově Itálie. Jeho smyslem je ocenit ty, kteří zvláštním způsobem přispěli k podpoře přátelství a spolupráce mezi Itálií a jinými zeměmi a v podpoře vztahů s Itálií. Řád má pět kategorií, titul udělený panu Hudečkovi je „Rytíř řádu italské hvězdy“. Fyzicky mu bude veřejně předán na koncertě v Rudolfinu 13. října.

Aldo Amati je absolventem univerzit v Bologni a Miláně a jeho nástupu do funkce v Praze předchází bohatá diplomatická kariéra - působil mj. ve Washingtonu, Londýně či Tokiu a Moskvě.

Řeč bude nejen o něm, ale samozřejmě také o bohatých kulturních aktivitách, které velvyslanectví chystá pro letošní rok. Mimo jiné to budou např.: Výstava Tiziano v Císařské konírně Pražského hradu – zahájení 23. září, Výstava Piranesi v Olomouci – od 1. října, Týden italského jazyka ve světě 19. – 25. října, Výstava současného umění a architektury 20.-25. října, Koncert Filharmonie Bohuslava Martinů v Rudolfinu – Love Opera – Gala, s dirigentem Walterem Attanasim nebo 3. ročník Festivalu italského filmu 2.- 6. prosince v kině Lucerna. V roce 2016 by se v Praze také měla představit milánská La Scala.

Archiv odvysílaných pořadů.

Spustit audio