Alena Hönigová, cembalistka a iniciátorka festivalu na zámku Jezeří

29. červenec 2015

Festival, který se podařilo cembalistce a hráčce na historické klávesové nástroje Aleně Hönigové doslova vydupat ze země, se za pár let stal nedílnou součástí českého kulturního života.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Hudební léto v Jezeří – jak se akce jmenuje a 1. srpna ji zahájí na svém originálním klavíru Broadwood sama organizátorka – přinese od 1. 8. do 5. 9. devět koncertů, konaných vždy o víkendech.

To aby se na zámek v Jezeří mohli dostat i ti, kteří nebydlí v bezprostřední blízkosti. Festival v Jezeří, které je svázáno s pobytem Ludwiga van Beethovena a hlavně s hudbymilovnými Lobkovici, má vždy své téma.

Tentokrát to bude „Lobkovická kapela v evropském kontextu aneb úspěchy na Vídeňském kongresu 1814-1815“. Festival se koná pod patronátem doc. JUDr. Pavla Svobody PhD., D. E. A., poslance a předsedy právního výboru EP.

I tento čtvrtý ročník festivalu Hudební léto v Jezeří už tradičně prezentuje díla skladatelů, kteří se aktivně účastnili proslulých hudebních produkcí na zámku Jezeří na sklonku 18. a začátku 19. století.

03300341.jpeg

Tentokrát jsou jednotlivé koncerty propojeny tématem Vídeňského kongresu – protože toto setkání nejvýznamnějších politických osobností tehdejší Evropy přineslo nejen mír po napoleonských válkách, ale stalo se také obrovskou kulturní událostí.

Velkou kulturní událostí se pomalu stává i festival v Jezeří – zámek, kterému hrozil zánik ( a ohrožený je stále případnou další těžbou uhlí), ožívá po všechny srpnové víkendy hudbou, jeden z koncertů se koná i v kostele Nanebevzetí panny Marie v Horním Jiřetíně.

Mezi hostujícími umělci je celá řada těch, s nimiž se Alena Hönigová zná ještě z dob svých studií a pozdějšího pedagogického působení ve švýcarské Basileji, a nechybějí ani naši představitelé tzv. dobové interpretace staré hudby.

Ta zní totiž na festivalu především, jako by sem dávno patřila. Alena Hönigová dokáže zapáleně hovořit o všem, co dělá. Přinese také svoje krásné nahrávky a nahrávky svých hudebních přátel.

Archiv odvysílaných pořadů.

Spustit audio