Alena Veselá, varhanice, profesorka a emeritní rektorka JAMU

10. únor 2017

Janáčkova akademie múzických umění v Brně slaví 70. let od svého založení. Do prvního semestru v dějinách této umělecké univerzity v roce 1947 nastoupila ke studiu Alena Veselá (1923), která se za 43 let poté stala také její rektorkou.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Tuto funkci vykonávala celých 7 let a to v době, která byla plná dějinných změn ve společnosti, ale také v uměleckém světě. Proslulá interpretka varhanního díla především J. S. Bacha či Petra Ebena má na svém kontě koncertní vystoupení téměř po celém světě, reprezentativní gramofonové nahrávky.

To však není zdaleka vše! Její neutuchající životní síla jí nedovoluje nechat praktické události uměleckého světa plynout bez povšimnutí. Byla bojovnicí za výstavbu nového koncertního sálu v Brně, založila Brněnský varhanní festival, pomáhá spolku Kruhu přátel hudby při Filharmonii Brno v jeho koncertní činnosti, zasloužila se o důstojné zbudování hrobu klavíristy Rudolfa Firkušného na čestném pohřebišti v Brně. K tomu stihne cestovat, před necelými 10 lety jsme ji ještě mohli potkat na lyžařském svahu, a když se dnes už nemůže věnovat své zálibě v horolezectví, pořádá znovu svoje vlastní varhanní recitály!

03798814.jpeg

Paní profesorka se na návštěvu před mikrofonem pečlivě připravila, přinesla sebou celou řadu unikátních archivních osobních materiálů včetně partitur, článků. Mezi nejzajímavější patří její první Studijní výkaz, dnes nazývaný také index posluchače vysoké školy. Byla totiž jedna z těch, kteří nastoupili v roce 1947 do historicky prvního semestru nově založené samostatné Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Na úvodní straně výkazu můžeme poznat podpis hudebního skladatele, žáka Leoše Janáčka a před tím také prvního ředitele brněnské konzervatoře Jana Kunce, který patřil i s dalšími pedagogy tehdejší konzervatoře k prvním pedagogickým kapacitám i na akademii.

Alena Veselá si dodnes velmi váží svého učitele, vynikajícího varhaníka prof. Františka Michálka, mj. také žáka Vítězslava Nováka, který však už v roce 1951 umírá. Dozvěděli jsme se také o osobních setkáních paní profesorky s předními hudebními osobnostmi doby. Na pozvání cembalistky Susi Jeans mohla odcestovat na koncertní cesty do Anglie, kde její umělecká vystoupení zachytila i rozhlasová společnost BBC.

Velmi podnětným hostem na telefonu byl violista, člen Moravského kvarteta a Filharmonie Brno, později také její dramaturg dr. Jiří Beneš. Připomněl důležitý historický fakt, který Alena Veselá sehrála v záchraně brněnského Besedního domu při rekonstrukci na počátku 90. let 20. století.

03803276.jpeg

Nejenom J. S. Bach byl na programech koncertů Aleny Veselé. S velikým obdivem hovořila o autorech 20. století, ke kterým má velmi blízký vztah a prozradila mnoho zajímavých okolností, které vedly k unikátním provedením například hudby M. Kabeláče nebo P. Hindemitha.

Historické události byly v jejím životě vysoce dramatické za studií na konzervatoři během 2. světové války, kdy musela čelit osobním rodinným tragédiím. Jak probíhaly dny po listopadu 1989 na Janáčkově akademii s následnou volbou budoucího rektora, to vše líčí Alena Veselá s obdivuhodnou přesností.

Přišla řada i na téma sportu. Jak sama potvrzuje dnes, tak i v rozhlasovém pořadu z roku 1962, který přikládáme jako přílohu, zjistíme, že Alena Veselá je i navzdory proudu času obdivuhodnou osobností.

03803277.jpeg

Čtěte také

autor: Jan Hlaváč
Spustit audio