Antonín Přidal, spisovatel, překladatel a pedagog

27. březen 2015

Vltavskou Telefonotéku navštívil prostějovský rodák, básník, prozaik, překladatel, publicista a pedagog Prof. Antonín Přidal. Jedním dechem dodávám: můj duchovní guru (nejen z let studentských) a persona, která se nesmazatelně zapsala do mého života.

Řeč byla o jeho nové knize "Zpovědi a odposlechy", tedy o nesnadnosti žít ve stálé vnitřní svobodě, o místech na zemi, která vytvářejí ozvuky v duši, i o nonsensech…

Jeden člověk z Olomouce běhal sem tam po palouce s třemi vejci na klobouce. A co řekl, když ho smekl? Začínají velkonouce.

Antonín Přidal po maturitě na gymnáziu v Uherském Hradišti (1953) studoval na Filozofické fakultě brněnské univerzity anglistiku a hispanistiku (absolvoval 1958). Od roku 1960 působil jako redaktor literární a dramatické sekce v redakci brněnského studia Československého rozhlasu.

V roce 1970 musel rozhlas z politických důvodů opustit a už se do něj nikdy coby zaměstnanec nevrátil. Následujících devatenáct let, kdy byl na indexu nežádoucích, se věnoval hlavně překladatelské činnosti.

Od roku 1990 vyučuje na Divadelní fakultě JAMU, kde vede ateliér rozhlasové a televizní dramaturgie a scenáristiky. V roce 1993 byl jmenován profesorem. V roce 2007 byla Antonínu Přidalovi udělena Státní cena za překladatelské dílo.

Coby redaktor literárně-dramatické sekce brněnského rozhlasu vytvářel Antonín Přidal populárně naučná pásma Malá škola poezie, Malá škola přednesu, Shakespeare pro začátečníky.

Podílel se také na každotýdenním literárním kabaretu Nashledanou v sobotu, pro nějž psal pravidelně sloupky a fejetony a v letech 1968-1969 fiktivní rozhovory s panem Hlavou, naivním velikášem, který se ochotně hlásil k odpovědnosti za absurdity tehdejšího veřejného života.

V letech 1966-1969 měl Přidal vlastní hodinový pořad Potulky knihami a hudbou, v němž uváděl pozapomenuté knihy a myšlenky společně s hudbou zvolenou z možností, jež mu nabízel hudební redaktor Jiří Nečas. Obnoven byl tento pořad roku 2002 pod názvem Potulky knihami a časem. Po skončení vysílání vyšla také kniha.

00990779.jpeg

Díky spolupráci s rozhlasem poznal Přidal zákonitosti tohoto média, které využil při psaní svých rozhlasových dramat. V roce 1964 vznikla jeho první rozhlasová hra, dramatizace prózy Vladislava Vančury s názvem Výstřel a spol.

Od té doby až do současnosti napsal Přidal dalších devět rozhlasových her, a také desetidílný rozhlasový seriál nazvaný Pan Kaplan má stále třídu rád. Vyšel i na CD.

Divadelní hry: Pěnkava s Loutnou, Komedie s Quijotem, Sen ve třech, Sáňky se zvonci, Oblak a valčík, Noc potom.

Překlady: Knihy pravé lásky Juana Ruize v oficiálním nakladatelství, dokonce s uvedením Přidalova jména. V 80. letech našla odvahu i dramaturgie divadel ve Zlíně a v Brně a přiznala Přidalovo autorství jeho nového překladu Tartuffe a Večer tříkrálový.

Poezie: Přidalova první básnická sbírka Neznámí ve městě (1966) nese stopy poetiky Jana Skácela. Druhá sbírka Smrt na ostrově (1966) je inspirována katastrofickými následky cyklonu, který postihl Kubu v roce 1963, v čase, kdy se zde autor nacházel na studijním pobytu spojeném s prací pro Československý rozhlas. Roku 1992 vyšla sbírka Sbohem ale čemu. Básně psané „až hrozivě ostrými tahy“, jsou doprovázeny kresbami Bohumíra Matala.

Archiv odvysílaných pořadů.

autor: Michal Bureš
Spustit audio