Cyril Höschl, psychiatr a muzikoterapeut

25. srpen 2016

Autor studie „Bedřich Smetana – choroba a tvorba“ prof MUDr. Cyril Höschl, český psychiatr, popularizátor vědy a vysokoškolský pedagog, hovořil o psychických traumatech slavné české hudební čtyřky, do níž se vedle Smetany řadí Antonín Dvořák, Leoš Janáček a Bohuslav Martinů.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Vysílání bylo oživeno telefonátem s Dvořákovým vnukem, rovněž Antonínem, který vyprávěl o zvycích a vztazích v rodině i o skladatelově pobytu v New Yorku.

V kapitole o Leoši Janáčkovi besedovali o genialitě ve zralém a pozdním věku, v případě Bohuslava Martinů se zabývali dlouholetým odloučením od vlasti a steskem po domově, což se obráží v celé jeho tvorbě. Velká část Telefonotéky byla věnována muzikoterapii, která se úspěšně využívá při zmírňování následků Alzheimerovy choroby, při afázii, amnézii a odstraňování koktavosti.

Světově uznávaný odborník Cyril Höschl se původně psychiatrii nechtěl věnovat. Uvažoval o vnitřním lékařství čifarmakologii. Jedním z důvodů, proč si ji vybral za profesní obor, byla plná obsazenost pražských lékařských míst v jiných specializacích.

Od roku 1974 až do současnosti působí s několikaletou přestávkou ve Výzkumném ústavu psychiatrickém v Bohnicích. Od roku1990 je ředitelem Psychiatrického centra Praha, jež se od ledna 2015 transformovalo v Národní ústav duševního zdraví v Klecanech, a přednostou Psychiatrické kliniky 3. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Je členem redakční rady časopisu Vesmír a šéfredaktorem časopisu Psychiatrie, časopisu pro moderní psychiatrii, členem ediční rady periodik Current Opinion in Psychiatry, Integrative Psychiatry a Poradního sboru časopisu Praktický lékař.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Ivan Ruml
Spustit audio