Dagmar Pecková, mezzosopranistka

9. červenec 2015

Hostem ve Studiu 2 při natáčení Telefonotéky během Dne otevřených dveří Českého rozhlasu byla v sobotu 23. května od 10 hodin mezzosopranistka Dagmar Pecková, která byla vždy nepřehlédnutelnou osobností. Provokovala svými punkovými účesy, když si jako mladá sólistka Berlínské státní opery občas odskočila domů do předlistopadového Československa.

Zpočátku ale doma nebyla prorokem – angažmá v Národním divadle se jí stejně jako kdysi Emě Destinnové vyhnulo, a tak začala v cizině, v Semperově opeře v Drážďanech. Pecková provokuje představivost režisérů: Jozef Bednárik ji uvedl jako historicky první Carmen ostříhanou na ježka. Za tuto roli dostala Cenu Thálie 1999. Nedávno natočila a vydala kompaktní desku s příznačným názvem Sinful Women, tedy Hříšnice. Její netradičnost spočívá v tom, že všechny postavy, které Pecková ztvárnila, spojuje jeden společný jmenovatel, a tím je provinění proti šestému přikázání.

03423643.jpeg

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Pecková má však i hluboký duchovní rozměr, který se projevuje v písních Gustava Mahlera nebo Richarda Strausse. Při našem živém rozhlasovém setkání zpívala za doprovodu moderátora Ivana Rumla Dvořákovy Biblické písně.

Dnes má Dagmar Pecková za sebou více než třicet let pěvecké kariéry, lemované oslnivým výčtem prestižních operních domů, festivalů a koncertních sálů, kde vystupovala: Edinburk, Salcburk, BBC Proms a Wigmore Hall v Londýně, newyorská Carnegie Hall, Concertgebouw Amsterdam, lipský Gewandhaus a další. S tenoristou Štefanem Margitou, s nímž tento týden vystoupila na Pražském jaru, ji spojuje upřímné kamarádství.

Letos se vydali na společné turné po Česku a všude sklízejí obrovské úspěchy. Dnes žije Pecková ve Freiburgu s manželem, německým hudebníkem Klausem Schiesserem, a dvěma dětmi Theodorem a Dorotheou.

Čtěte také: Den otevřených dveří na Vltavě

Archiv odvysílaných pořadů.

autor: Ivan Ruml
Spustit audio