Daniel Herman, ministr kultury ČR

14. květen 2015

Hostem Telefonotéky byl 14. ministr kultury novodobé ČR Daniel Herman - původně vysvěcený kněz, pak mimo jiné pracovník Linky pomoci v krizi při Policejním prezidiu, sekretář kardinála, mluvčí České biskupské konference, ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů nebo mluvčí a posléze poslanec KDU-ČSL.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Do studia ČRo Vltava zavítal Daniel Herman na prahu jednoho z vrcholů kulturní sezóny, Pražského jara. Jak hodnotí letošní rok v kultuře a zároveň i své roční působení v čele resortu?

Tvrdí, že mu tu chybí něco odvážného. Rád by v Praze vybudoval novou koncertní síň nebo galerii, usiluje o vyšší pobídky pro filmaře, nebo by rád uvolnil zákon o památkové péči.

Říká, že resort kultury je mu nejbližší, přitom v souvislosti s jeho působením ve vládě se mluvilo i o ministerstvu vnitra nebo obrany. Jak vzpomíná na jednoho ze svých předchůdců Václava Jehličku, za kterého na ministerstvu působil?

Jak se mu navazovalo na práci svého předchůdce v křesle ministra, Jiřího Balvína? Jak by si přál, aby se jednou vzpomínalo na jeho působení v čele kultury, jaký odkaz hodlá po sobě zanechat?

Archiv odvysílaných pořadů.

Spustit audio